x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pe piața cerealelor. Prețul grâului scade constant

Vești bune pe piața cerealelor. Prețul grâului scade constant

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2022   •   11:30
Vești bune pe piața cerealelor. Prețul grâului scade constant

Prețul grâului a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv, ca urmare a condițiilor de transport a cerealelor prin Marea Neagră, scrie Bloomberg.

Departamentul american al Agriculturii și-a îmbunătățit perspectivele privind comerțul mondial cu grâu, în parte datorită creșterii exporturilor din Ucraina și Rusia.

Prelungirea, luna trecută, a acordului ruso-ucrainean care permite trecerea în siguranță a exporturilor din Marea Neagră a contribuit la scăderea prețurilor, ceea ce ar putea atenua un flagel al inflației alimentare mondiale. O recoltă de grâu abundentă în Australia determină, de asemenea, scăderea prețurilor.

În pofida temerilor anterioare că inundațiile din unele părți ale Australiei ar putea afecta calitatea cerealelor, rapoartele indică faptul că nu este "coșmarul care părea că ar putea fi luna trecută", a declarat Joe Nussmeier, broker la Frontier Futures.

O presiune suplimentară asupra prețurilor la grâu este prognoza unor ploi în marile regiuni producătoare din SUA, precum Kansas, a declarat Rich Nelson, strateg șef al companiei de brokeraj de mărfuri Allendale Inc. Cel mai activ contract de grâu de la Chicago a închis vineri cu 1,6% mai jos, la 7,3425 dolari pe bushel. Porumbul a câștigat ușor, în timp ce soia a scăzut.

Contractele futures pentru făina de soia au crescut cu 11% în cursul săptămânii, cea mai mare creștere săptămânală din octombrie 2014. Între timp, uleiul de soia a scăzut pentru a doua săptămână consecutivă, coborând cu 7,6%.

Oscilațiile de preț marchează o răsturnare de situație pentru mărfurile derivate din soia. Uleiul de soia, un ingredient cheie în fabricarea motorinei regenerabile, a scăzut după ce administrația Biden a propus săptămâna trecută noi reguli de amestecare a biocombustibililor, sub așteptările industriei.

×
Subiecte în articol: grău pret cereale