x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata de capital - Septimiu Stoica ales presedintele Bursei

Piata de capital - Septimiu Stoica ales presedintele Bursei

de Adrian N. Ionescu    |    06 Feb 2006   •   00:00
Piata de capital - Septimiu Stoica ales presedintele Bursei

Dupa un parcurs electoral palpitant, Bursa si Asociatia Brokerilor si-au ales sambata trecuta, presedintii si echipele de conducere.
Septimiu Stoica (foto) este noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in urma celor dintai alegeri desfasurate dupa transformarea BVB intr-o societate pe actiuni, care a absorbit si Bursa Rasdaq. Stoica, fiind deja vicepresedinte al Bursei, victoria lui in fata lui Siminel Andrei nu a fost decat o jumatate de surpriza. O mare surpriza a fost, inclusiv pentru candidat, alegerea lui Dan Paul la carma Asociatiei Brokerilor (AB). Dan Paul, presedintele unei societati de brokeraj relativ mici, Finaco Securities, este mult mai cunoscut ca aparator, inclusiv in instanta, al drepturilor actionarilor fata de deciziile controversate ale companiilor emitente de actiuni cotate la Bursa.

ELECTORALE. "Bursa trebuie sa fie o entitate performanta ca piata, cu noi tehnologii si noi titluri tranzactionate, dar si o societate profitabila, ceea ce nu va fi usor. Profitul vine mai ales din comisioanele platite de societatile de brokeraj, care sunt si actionarii nostri", ne-a declarat Septimiu Stoica, noul presedinte BVB. In perspectiva avalansei de fuziuni si parteneriate dintre bursele europene, Stoica spune ca va propune celor din regiune realizarea unui sistem de tranzactionare international, proiect de care nu uita sa mentioneze ca a mai fost discutat de comunitatea pietei.

"A fost mai curand o chestiune de adanca natura umana", a declarat Siminel Andrei, unul dintre liderii redutabili ai comunitatii investitorilor, co-presedinte, alaturi de Septimiu Stoica, al Comitetului pentru dezvoltarea pietei. Amandoi se numara printre cei care au contribuit decisiv la fuziunea BVB - RASDAQ si la recunoasterea juridica a faptului ca societatile de brokeraj sunt proprietarii Bursei. Andrei nu a candidat pentru un loc in consiliul de administratie al BVB si nici pentru inca un mandat de presedinte al Asociatiei Brokerilor.

Jocul electoral pare sa se fi transat la nivelul societatilor de brokeraj mici. Toate cele 68 de societati, care sunt si actionarii Bursei, au puteri de vot aproape egale.

RELATII NOI
Structura actionarilor Bursei se va schimba si ea dupa ce doua societati actionare isi vor vinde pachetele. "Drumurile Bursei si ale Asociatiei Brokerilor (AB), care reuneste toate societatile de brokeraj, se despart, multe dintre acestea vor ramane doar in relatii contractuale cu BVB", spune Nicolae Ghergus, presedintele Confident Invest si nou ales in Comitetul director al AB. "Bursa nu va mai fi fratele mai mare care apara Asociatia la CNVM. In doi ani, Asociatia va trebui sa-si apere membrele fata de Bursa", le-a spus Ghergus colegilor sai. Noul presedinte al AB, Dan Paul, vede o solutie in imbunatatirea si transformarea regulamentului de practica onesta, "care a disparut, practic, o data cu Rasdaq, intr-un cod al onoarei brokerilor unul fata de altul si fata de clienti. Voi propune standardizarea contractelor de intermediere, anumite diferente specifice negociate cu clientii trebuind sa treaca la «mentiuni speciale»", spune Paul. Presedintele Asociatiei Brokerilor vrea "o relatie corecta si mai activa cu CNVM".

×
Subiecte în articol: economic stoica bursei septimiu stoica