x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa mezelurilor începe să se strice

Piaţa mezelurilor începe să se strice

de Diana Rucinschi    |    26 Mai 2008   •   00:00
Piaţa mezelurilor începe să se strice

ESTIMARE ● Fabricarea preparatelor din carne este în scădere
Creşterea preţurilor la materia primă, la furaje şi la utilităţi, produsă pe fondul unei migraţii constante a forţei de muncă, va conduce anul acesta la o reducere a pieţei mezelurilor.



ESTIMARE ● Fabricarea preparatelor din carne este în scădere
Creşterea preţurilor la materia primă, la furaje şi la utilităţi, produsă pe fondul unei migraţii constante a forţei de muncă, va conduce anul acesta la o reducere a pieţei mezelurilor.

Piaţa românească a mezelurilor va scădea anul acesta, urmînd trendul care a început de anul trecut pe plan european, consideră Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Orientarea tot mai accentuată a consumatorilor către produse cu conţinut redus în grăsimi, ecologice sau chiar vegetale este principalul motiv de diminuare a pieţei europene, cu aproximativ 6%. În schimb, industria românească de profil este "minată" de alte probleme: scumpirea furajelor, a materiei prime şi a utilităţilor, dar şi scăderea populaţiei. Preşedintele ARC caracterizează piaţa românească ca fiind printre cele mai dificile şi ciudate din Europa şi consideră că relaţia preţ-calitate nu este încă foarte corectă: "Produsele slabe calitativ sînt scumpe comparativ cu piaţa europeană, iar cele bune sînt relativ ieftine comparativ cu Uniunea Europeană".


CREŞTERE APARENTĂ. Vînzările de pe piaţa cărnii şi a preparatelor de carne de anul trecut au fost de circa un miliard de euro, la care se adaugă carnea şi preparatele din pasăre, pentru care ARC nu are date complete. Concret, în 2007, s-au comercializat circa 275.000 tone de mezeluri. În aceste condiţii, preşedintele ARC este de părere că, dacă cuantificăm şi piaţa neagră, şi autoconsumul, consumul de carne şi preparate din carne este aproximativ egal cu cel din comunitatea europeană: "Piaţa neagră şi autoconsumul deţin o pondere extrem de importantă, 40%-50%, aşa că s-ar putea chiar ca la unele preparate (spre exemplu, cele din porc) să depăşim media europeană".

Sorin Minea consideră că avansul de anul trecut al producţiei de mezeluri reprezintă, de fapt, într-o măsură apreciabilă, o "albire" a pieţei negre, determinată de teama aplicării normelor europene: "Pe baza datelor primite de la Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea a fost anul trecut de 17%. Iar informaţiile pe care le am eu din piaţă converg către acelaşi procent. Dar, în opinia mea, o mare parte din acest procent nu a reprezentat o creştere de consum, ci în mare parte o albire a pieţei negre, produsă pe fondul temerii de normele europene. Mulţi procesatori s-au speriat în primele luni ale anului de aderarea la Uniunea Europeană şi şi-au trecut producţia în piaţa albă. După cîteva luni, din cauza devalorizării mo-nedei naţionale, au revenit la piaţa neagră".


ARGUMENTE. Principale motive ale evoluţiei descendente a pieţei, în opinia preşedintelui ARC, sînt creşterea preţurilor la materia primă, la furaje şi la utilităţi coroborată cu reducerea populaţiei. "Preţul materiei prime la preparatele din porc, deci carnea de porc, a crescut cu 15% în primele trei luni ale acestui an. Preţul la kilogramul de carcasă de vită a crescut de la 60 la 93 de lei. Carnea de vită era sub carnea de porc, iar acum este peste. Mezelurile româneşti au în conţinut peste 70% materie primă de import. România este printre puţinele ţări din Europa care nu-şi poate acoperi producţia din materie primă internă. În aceste condiţii, costurile sînt evident mai ridicate, deoarece includ şi cheltuielile de transport, dificultatea de a găsi materia primă." Boomul industriei biocombustibililor şi-a făcut şi el simţite efectele: "Preţul furajelor a crescut cu 80%, iar în unele cazuri chiar cu peste 100%", ne-a declarat Minea. Acesta se aşteaptă ca anul acesta să explodeze şi cheltuielile cu utilităţile şi salariile, care au putut fi absorbite în 2007: "Creşterea reală de preţuri ar trebui să depăşească 10%, dar multora le este frică să o declare. Devalorizarea leului a fost de circa 20%, iar populaţia României nu creşte, ci scade".


Direcţii de creştere

Singura modalitate de creştere a pieţei pe care o identifică preşedintele ARC la acest moment ar fi reducerea pieţei negre şi a autoconsumului: "Se poate prognoza o creştere de piaţă prin îngustarea pieţei negre şi a autoconsumului. Acestea două sînt conexate într-o oarecare măsură: autoconsumul, adică cei care îşi produc în gospodării preparatele din carne, alimentează piaţa neagră. Prin urmare, dispariţia pieţei negre va duce la diminuarea autoconsumului". Campionii autoconsumului sînt zonele rurale şi oraşele mici muncitoreşti, unde sînt preferate încă produsele de calitate slabă, dar avînd preţuri mici. Adevăratul debuşeu, în opinia lui Minea, este însă dat de comerţul intracomunitar şi intrarea pe piaţa rusească şi cea ucraineană.

×
Subiecte în articol: economic anul piata pieţei sînt