x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa muncii cere un milion de angajaţi

Piaţa muncii cere un milion de angajaţi

de George Sarcinschi    |    29 Oct 2019   •   20:10
Piaţa muncii cere un milion de angajaţi

O mare parte din firmele româneşti consideră că pentru a susţine o creştere economică medie anuală de 3,5% este nevoie de încă un milion de angajaţi până în 2022 şi iau în calcul importul de forţă de muncă pentru a-şi acoperi deficitul de angajaţi, rezultă dintr-un studiu realizat de PwC România. Potrivit studiului, România înregistrează una din cele mai scăzute rate ale şomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, însă, paradoxal, ocupă locul trei la nivelul populaţiei inactive dintre statele membre ale UE.

Un sfert dintre companiile care au participat la studiu vede ca soluţie importul de personal, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificaţi sau sezonieri. Firmele respondente care şi-au exprimat această intenţie provin, preponderent, din sectoare precum hoteluri şi restaurante, construcţii sau agricultură.

 

Studiul arată că România se confruntă cu un deficit acut al forţei de muncă în aceste sectoare, ca urmare a migraţiei, problemelor demografice sau ale sistemului educaţional deficitar din ultimele decenii.

Automatizarea taie numărul angajaţilor

De asemenea, analiza Pwc România relevă că aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare.

“Importul forţei de muncă poate fi o soluţie temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu şi lung însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea şi punerea în practică a unor programe de educaţie şi dezvoltare a competenţelor angajaţilor, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activităţi repetitive”, a declarat Ionuţ Sas, Partener People&Organisation Leader PwC România.

 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private mari şi mijlocii, din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier şi analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare.

3,3% este creşterea economică prognozată de CE pentru România în 2019, după 4,1% anul trecut.

Excluzând pensionarii şi populaţia de peste 15 ani care urmează o formă de învăţământ, peste 1,1 milioane de persoane sunt, teoretic, disponibile pentru a fi angajate.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: piata muncii angajaţi