Nu şi-au intrat bine în pâine însă au mari proiecte. Miniştri cabinetului Ponta 2 au venit în faţa comisiilor reunite ale Senatului şi Parlamentului pentru a spune ce vor să facă. Constantin Niţă, ministrul desemnat al Energiei, a declarat că vrea să modifice legea energiei pentru că "preţul o ia razna". "Intenţia mea este să facem ordine în sectorul energetic (...). Sunt adeptul parteneriatului public-privat, trebuie probabil să schimbăm legea. Trebuie modificată şi legea energiei, altfel preţul o ia razna", a afirmat Niţă. Preţul energiei electrice va creşte cu 10% de la 1 ianuarie, întrucât pe lângă creşterea de 6% determinată de recunoaşterea unor costuri mai mari pentru producători din cauza secetei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va modifica şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă. Niţă a adăugat că statul nu are suficiente fonduri pentru a susţine investiţia de 4 miliarde euro în reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, iar soluţia ar fi cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi. De asemenea, el a spus că dacă preţul gazelor de şist va fi unul avantajos, atunci Guvernul ar trebui să fie de acord cu extragerea acestor resurse.
Gaze de şist şi Roşia Montană
Aceeaşi problematică a fost abordată şi de către Varujan Vosganian, viitorul ministru al Economiei.
Vosganian a fost întrebat şi dacă va accepta dezvoltarea proiectului Roşia Montană. Viitorul ministru a spus că vrea să vadă ce metale rare sunt în zăcămîntul de aur de la Roşia Montă. "Dacă se rezolvă problemele de mediu, sunt un susţinător al proiectului, dar nu mă pot pronunţa până când Ministerul Mediului nu dă un verdict răspicat faţă de această investiţie. La fe şi la gazele de şist sau la reactoarele nucleare de la Cernavodă, trebuie să vedem implicaţiile de mediu, plus încrederea populaţiei", a contunuat Vosganian. La producătorul de cupru Cupru Min Abrud ar fi necesară o privatizare care să nu meargă însă pe o angjare a resurselor.
El a menţionat că este un susţinător al listării la bursă a companiilor de stat, dar nu consideră necesară vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale statului la companii precum Hidroelectrica sau Transgaz. Referitor la combinatul chimic Oltchim, el a afirmat că luna viitoare va începe să aibă probleme din perspectiva resurselor financiare necesare funcţionării, iar statul nu-şi permite acest efort. El a mai spus că în februarie-martie trebuie reîncepută privatizarea Oltchim.
Fiscul va fi restructurat
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va rămâne în subordinea Ministerului Finanţelor, întrucât structurile nu pot fi separate, iar controlul operativ va fi realizat de către o singură entitate, rezultată din comasarea Gărzii Financiare, Vamă şi Direcţia Antifraudă, a anunţat Daniel Chiţoiu.
"ANAF va cunoaşte o restructurare profundă, plecând de la structurăile de control, aşa cum ne-am asumat. Vom avea o singură instituţie de control care să se ocupe de controlul operativ de infracţiune fiscală antifraudă, pe bază de analiză de risc", a afirmat Chiţoiu, nominalizat pentru portofoliul Finanţelor. El a arătat că majoritatea controalelor operative vor fi realizate de la nivel central sau regional, iar la nivel local se va face doar verificarea firmelor mici şi a persoanelor fizice autorizate, sau a persoanelor care obţin venituri din activităţi independente.