x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Plata cu cardul prinde teren la taxe. Valoarea taxelor şi impozitelor plătite la POS-uri a ajuns la 133 de milioane de lei, circa 30 milioane de euro

Plata cu cardul prinde teren la taxe. Valoarea taxelor şi impozitelor plătite la POS-uri a ajuns la 133 de milioane de lei, circa 30 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    11 Feb 2014   •   18:11
Plata cu cardul prinde teren la taxe. Valoarea taxelor şi impozitelor plătite la POS-uri a ajuns la 133 de milioane de lei, circa 30 milioane de euro
Sursa foto: Thinkstock

Valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul în România a crescut anul trecut, faţă de 2012, cu 36%, la 133 de milioane de lei, potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe. Şi numărul de plăţi cu cardul pentru achitarea taxelor şi impozitelor a urcat cu 31%, până la 372.000, comparativ cu 2012. „Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a crescut uşor anul trecut, cu 4%, la 358 de lei“, precizează reprezentanţii Visa Europe.

POS-uri la 176 de primării
În total, 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale la finalul anului trecut, în condiţiile în care internetul permite contribuabililor să-şi achite taxele oricând şi de oriunde, evitând astfel eventualele cozi de la ghişee. În acelaşi timp, plata cu cardul direct la POS la sediile administraţiilor fiscale era acceptată de 176 de primării.
„Am observat în ultimul an că tot mai multe primării încep să se orienteze spre acceptarea plăţii online pe ghiseul.ro, platforma pusă gratuit la dispoziţia lor, şi să renunţe la platformele proprii“, a afirmat Cătălin Creţu, directorul regional pentru România şi Croaţia, Visa Europe.
În 2014, contribuabilii vor putea plăti taxele şi impozitele locale cu cardul şi în locaţii special deschise în centre comerciale şi sucursale bancare din şase oraşe sau la 18 infochioşcuri instalate la sediile administraţiei locale, în supermarketuri şi malluri.

Limitarea plăţilor în numerar
În încercarea de a limita evaziunea fiscală, Guvernul va încuraja plăţile cu cardul sau prin transfer bancar. Potrivit unui proiect al Guvernului, discutat cu FMI, plăţile şi încasările în numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, însă şi comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% în cazul cardurilor de credit. Astfel, plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către alte companii sau persoane fizice va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.
În prezent, nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.
Evaziunea fiscală are ca motor principal plăţile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operaţiuni în numerar, potrivit Ministerului de Finanţe.  

×
Subiecte în articol: carduri bancare