x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pogea: Bancherii face până joi propuneri pentru "Prima Casă "

Pogea: Bancherii face până joi propuneri pentru "Prima Casă "

26 Mai 2009   •   00:00

Băncile comerciale vor înainta până joi propuneri concrete privind modul în care ar dori să se finalizeze programul "Prima Casă", a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, după o întâlnire cu bancherii.



"Până joi la ora 10:00 aşteptăm propuneri concrete de la bancheri (...) Condiţia noastră principală a fost minimizarea costurilor cu finanţarea", a declarat Pogea după întâlnirea cu bancherii, care s-a desfăşurat la sediul Băncii Naţionale a României.
El a refuzat să dea alte detalii înainte ca cei trei parteneri, Guvernul, băncile comerciale şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM să nu ajungă la o concluzie finală.
"Ne uităm după securizarea riscului, ca tot mai mulţi oameni să aibă acces la un credit ipotecar. Nu dăm detalii înainte să cădem de acord, cei trei parteneri...", a spus Pogea.
Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

×
Subiecte în articol: economic