x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pol al sărăciei asfaltat de un milionar în datorii la stat

Pol al sărăciei asfaltat de un milionar în datorii la stat

de Cristian Anton    |    26 Iul 2018   •   12:30
Pol al sărăciei asfaltat de un milionar în datorii la stat

Ceramica Impex SRL, o firmă în insolvenţă şi cu datorii impresionante la ANAF, a câştigat un contract de peste 12 milioane de lei, oferit de Primăria Giurgiu fără licitaţie, ci doar în urma unei simple cereri de oferte, procedură menită să restrângă numărul participanţilor. Societatea a fost înfiinţată de fostul deputat Ioan Viorel Teodorescu, care a beneficiat de lucrări publice atât în mandatele sale de consilier, cât şi în perioada cât a fost parlamentar. Teodorescu a fost găsit, de altfel, incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în două speţe distincte.

Primăria Giurgiu a atribuit pe 11 iulie un contract privind modernizarea a 53 de străzi din municipiu, cu lucrări la partea carosabilă, trotuare, colectare şi evacuare controlată a apelor pluviale. Înţelegerea a fost încheiată în urma unei cereri de oferte iniţiate pe 9 februarie, valoarea estimată a contractului fiind de 17.523.896,64 lei. Câştigătoare a fost desemnată Ceramica Impex SRL, care s-a angajat să ducă la capăt lucrările pentru 12.204.381,46 lei, fără TVA. Firma are ca domeniu de activitate fabricarea plăcilor şi a dalelor din ceramică şi se află în insolvenţă de pe 9 noiembrie 2017. Mai mult, Ceramica Impex SRL apare în evidenţele ANAF cu datorii la bugetele de stat de 5.268.803 lei, informaţii valabile la data de 31.03.2018.

Milioane de euro din Giurgiul natal

Aparent, Ceramica Impex SRL are ca unic asociat pe o oarecare Ioana Alexandrescu, dar firma este în continuare controlată de fondatorul său, fostul deputat giurgiuvean Ioan Viorel Teodorescu. Soţia acestuia este, de altfel, una din persoanele aflate la conducerea Ceramica Impex SRL. Firma a beneficiat atât în mandatul de consilier local al lui Ioan Viorel Teodorescu, cât şi în cel de deputat, din 2012 până în 2016, dar şi ulterior, de 40 de contracte cu statul, toate în Giurgiul natal al politicianului.

9,5 milioane de euro este valoarea totală a contractelor primite de Ceramica Impex, majoritatea prin cumpărări directe

Principalul client a fost Primăria Giurgiu (220.000 lei în noiembrie 2017 pentru deszăpezire, lucrări stradale de 1,2 milioane lei în octombrie 2017, modernizare carosabil de 1,7 milioane lei în mai 2008 etc), dar cele mai numeroase contracte au venit de la Primăria Stăneşti, pe listă mai aflându-se primăriile din Băneasa, Clejani şi Gogoşari.

De opt ori limita legală

Unul din contractele interesante prinse de firma fostului deputat este cel primit direct de la Primăria Stăneşti în decembrie 2017, pentru lucrări de asfaltare. Astfel, deşi limita maximă legală permisă în cazul cumpărărilor directe de lucrări este de 441.730 lei, primăria de aici a declarat în SEAP că plăteşte 17.734,5 lei, acesta fiind însă preţul pentru un singur metru pătrat asfaltat. La cei 210 metri pătraţi din contract, rezultă o achiziţie de 3.724.245 lei, adică de opt ori mai mare decât maximul impus de legea achiziţiilor publice. Lucrările de aici au însemnat, de altfel, mai mult de jumătate din cifra de afaceri pe tot anul 2017 pentru firma politicianului. Ceramica Impex SRL a raportat afaceri de 6.811.918 lei şi pierderi de 2.827.399 lei, cu 53 de angajaţi, dar şi datorii totale de 9.283.419 lei.

A fugit de ANAF în insolvenţă

Ceramica Impex SRL şi-a cerut insolvenţa după ce ANAF i-a impus în iulie 2017, în urma unui control, obligaţii de plată reprezentând TVA şi impozit pe profit de 2.627.000 lei. Tabelul preliminar de creanţe conţine 17 creditori, faţă de care debitoarea trebuie să achite 6.662.082,62 lei. Pe lângă ANAF, pe lista creditorilor mari se mai află Banca Transilvania (peste un milion de lei), Omega Impex SRL (peste 110.000 lei) şi Theo Impex SRL (aproape 50.000 lei), ultimele două deţinute tot de familia fostului deputat Ioan Viorel Teodorescu. 

Traseist de mare angajament

Ioan Viorel Teodorescu a fost ales în 2012 deputat de Giurgiu pe listele PNL, dar a avut parte de un mandat plin de plimbări. În 2014 a trecut la neafiliaţi, apoi la PSD, iar în 2016 la UNPR, unde a rezistat însă doar câteva luni, pentru că înainte de terminarea mandatului a revenit la PNL. Afacerile sale i-au adus nu una, ci chiar două decizii de incompatibilitate din partea ANI, atât pentru mandatul de consilier local, cât şi pentru cel de deputat.

„Câteodată, dimineaţa, când mă uit în oglindă şi îmi aduc aminte de politica giurgiuveană, îmi vine să-mi dau palme pentru cele ce le-am făcut”- deputatul Ioan Viorel Teodorescu.

Dincolo de acestea, business-urile i-au adus însă şi milioane de euro, din banii primăriei în cadrul căreia a activat, dar şi din cei ai primăriilor din colegiul unde a fost ales.

 

×
Subiecte în articol: Ceramica Impex SRL