x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pompe funebre - O afacere fara moarte

Pompe funebre - O afacere fara moarte

de Elena Stan    |    07 Feb 2006   •   00:00
Pompe funebre - O afacere fara moarte

Poate fi descrisa ca o afacere fara moarte. Anual, serviciile de pompe funebre au o cifra de afaceri de peste 75 de milioane de euro.

Conducerea pe ultimul drum a unei persoane dragi ne costa minim 10 milioane de lei. "Anul trecut au fost inregistrate 271.678 de certificate de deces, din care 25.793 numai in Bucuresti", a spus Luncasu Silviu-Cristian, director general al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, comisar-sef de politie. Asta inseamna ca au decedat in medie 744 de oameni pe zi, ceea ce a insemnat incasari de 7,4 miliarde de lei vechi pentru serviciile funerare.

In ultimii ani s-a observat o tendinta de scadere a ratei mortalitatii. Cu toate acestea, clienti exista. "Aceasta afacere nu are moarte, pentru ca in fiecare zi oamenii se nasc, traiesc si, in final, mor, si sunt inmormantati", a explicat Anton Neagoe, patronul salonului de pompe funebre Antony. Desi moartea este un eveniment nefericit, pentru firmele care ofera obiecte si servicii de pompe funebre, decesul unei persoane aduce profit. Mai mult, in aceasta afacere clientii (rudele decedatului) vin singuri, nu trebuie sa ii caute cineva.

PRETURI. Pentru a-si arata afectiunea fata de persoana trecuta in nefiinta, cei ramasi in viata cauta sa-i ofere un grad ridicat de "confort" acestuia pe lumea cealalta. Astfel, pretul unui sicriu variaza de la 2 milioane de lei la 3.000 de euro, in functie de materialul din care este confectionat, de tara de provenienta, de locul de unde este achizitionat, de materialele folosite pentru captuseala etc. "Un sicriu din lemn de brad costa 2 milioane de lei, iar unul de import poate ajunge la 2.600 de euro", a explicat Anton Neagoe. De regula, firmele de pompe funebre de pe piata ofera "pachete". Un pachet include constatarea decesului de catre un medic, imbalsamare, sicriu din brad, coroane, jerbe, aranjamente florale, transport, organizare parastase, asigurare loc de veci etc. "In functie de cerintele clientului, creste si pretul. Avem si sicrie scumpe, putem asigura si un loc de veci la un cimitir particular. Aici, un loc de veci de pe langa gard costa in jur de 2 milioane de lei, iar un loc de veci in centru cimitirului ajunge la 200 de euro", explica Neagoe. Actul medical constatator costa 600.000 de lei si imbalsamarea costa 1,5-2 milioane de lei. "Pretul unei incinerari la crematoriu costa in jur de 10 milioane de lei", a declarat Vlad Stefan, directorul tehnic al Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

AFACERE. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 6 miliarde de lei, mai mare cu 50% fata de 2004. "Nu o ducem pe roze. Sunt foarte multe centre de pompe funebre care nu declara toate veniturile, deoarece daca depasesti 2 miliarde de lei pe an, atunci trebuie sa platesti TVA. Eu platesc 100 de milioane TVA pe luna. Interesant este ca nu exista o baza legala pentru firmele care presteaza servii de pompe funebre", a explicat Anton Neagoe. O problema aparte o reprezinta locurile de veci. "A ajuns sa coste un loc de veci cat o garsoniera, iar 90% din locurile existente sunt administrate de primarii", a declarat Anton Neagoe.

COSTURI
"Pentru o repatriere din Italia, clientul plateste in jur de 2.500-3.000 de euro daca apeleaza la o firma din tara si in jur de 12.000-13.000 de euro daca de repatriere se ocupa o firma straina"
Anton Neagoe
patron firma pompe funebre

INTEGRARE
Romania trebuie sa se alinieze la cerintele europene si in acest domeniu. "Romanii trebuie sa invete sa nu mai duca persoana decedata acasa. Mortii trebuie dusi la capela. In nici o tara civilizata, mortul nu sta in casa. Sicriul se va tine deschis doar cateva ore, timp in care rudele si cunoscutii aduc ultimul omagiu. Apoi se inchide! La noi nu conteaza ca este canicula sau ger, mortul sta descoperit trei zile. Trebuie sa mai schimbam aceste datini crestinesti si sa intram in lumea civilizata", explica Anton Neagoe (foto).
×