Avem acord cu FMI, a anunţat premierul Victor Ponta după o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Premierul spune că situaţia tensionată generată de acciza de 7 eurocenţi a fost deblocată. Acciza de 7 eurocenţi pentru benzină şi motorină va intra în vigoare de la 1 aprilie aşa cum este prevăzut în lege, dar nu va fi cuprinsă în scrisoarea de intenţie. “Preşedintele ştie că avem acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor”, a declarat Victor Ponta.
Experţii FMI, care au mandat să încheie negocierile în această a doua evaluare doar dacă înţelegerile primesc şi acceptul preşedintelui Băsescu, au propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să fie la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.
Victor Ponta a anunţat ieri două măsuri foarte importante, acceptate de FMI, una pentru persoanele fizice şi cealaltă pentru firme. Pesoanele fizice care au credite la bănci şi au un venit lunar mai mic sau egal cu 1.600 de lei şi nu au restanţe mai mari de 90 de zile vor beneficia de în jumătăţirea ratei lunare, dar nu mai mult de 500 de lei.
Pentru companiile care creează minimum 20 de locuri de muncă, statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială, a mai spus Ponta.
Guvernul nu renunţă la acciza la carburanţi de 7 eurocenţi, iar preşedintele Traian Băsescu va semna chiar şi în aceste condiţii scrisoarea de intenţie. Cum? În scrisoare nu se scrie nimic despre aceste accize. Experţii FMI, care au mandat să încheie negocierile în această a doua evaluare doar dacă înţelegerile primesc şi acceptul preşedintelui Băsescu, au propus ca deciziile privind accizele să nu fie trecute în scrisoarea de intenţie şi să fie la latitudinea Guvernului măsurile de compensare a deficitului bugetar de venituri din amânarea acestei accize, estimat pentru primul trimestru la 0,1% din PIB.
Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, a spus premierul Victor Ponta. Acesta a comentat că “preşedintele ştie că avem acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor”.
Premierul Victor Ponta a declarat că membrii delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM) şi Comisiei Europene s-au întâlnit din “curtoazie” cu preşedintele Traian Băsescu.
“Din fericire, reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale ştiu foarte bine că discută cu Guvernul şi că acest Guvern are sprijin parlamentar şi că acest Guvern va fi în funcţie cel puţin până în 2016 şi aşa cum ne-am îndeplinit până acum toate obligaţiile, o să le îndeplinim în continuare. Ştiu foarte bine că, la Cotroceni, se duc din curtoazie, lucru care se întâmplă şi pe scena internaţională domnul preşedinte merge prin alte ţări, dar nu se întâlneşte cu nimeni. Acum, cei care au venit i-am rugat eu să meargă la preşedinte poate îl mai calmează un pic”, a spus Ponta.
Facilităţi la plata ratelor la credite
Premierul Victor Ponta a anunţat două măsuri foarte importante care au fost acceptate de delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, CE şi Banca Mondială. Prima este o schemă de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare restante care ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români. Persoanele fizice care au credite la bănci şi un venit lunar mai mic sau egal cu 1.610 de lei, dar şi restanţe mai mici de 90 de zile, vor beneficia de înjumătăţirea ratei, dar nu mai mult de 500 de lei/lunar. În total, reducerea ratelor va însemna circa 4 miliarde de lei, a estimat premierul Victor Ponta.
“Clientul băncii poate opta să-şi reducă până la jumătate rata pe o perioadă de 2 ani şi statul îi acordă credit fiscal de 200 de lei pe lună. Banca nu poate să crească dobânda pe toată durata creditului. Se lungeşte maturitatea creditului cu perioada de care s-a beneficiat de reducerea ratei. Peste 2 ani statul îi acordă un credit fiscal ca să poată plăti şi această rată. Nu, la sfârşitul creditului nu va plăti mai mult. Este o măsură neutră bugetar. Se mută lichiditatea din sectorul bancar direct la populaţie şi în economie. După cei 2 ani este opţiunea clientului dacă va plăti în următorii 2 ani ratele amânate sau dacă le va plăti eşalonat”, a explicat ministrul Liviu Voinea.
Cea de a doua măsură se adresează firmelor care creează minimum 20 de locuri de muncă, statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru fiecare angajat.