Măsura reducerii TVA la pâine a fost o iniţiativă de succes care va fi menţinută şi pe viitor, a spus ieri premierul Victor Ponta. “Măsura reducerii TVA la pâine a fost una de succes şi cu siguranţă o vom menţine şi pe viitor! O asigurare importantă pentru toată lumea - am adoptat scăderea TVA la produsele de panificaţie, iar aceasta măsură s-a dovedit a fi una foarte bună, cu un impact pozitiv pentru oameni, pentru mediul economic şi pentru combaterea evaziunii!”, a postat Victor Ponta pe contul său de Facebook.
Totodată, Ponta a dat asigurări că pe viitor Executivul are în vedere “aplicarea TVA diferenţiat şi pentru alte categorii de produse alimentare”. Măsura reducerii TVA pe tot lanţul de producţie şi distribuţie a pâinii de la 24% la 9% a fost introdusă începând de la 1 septembrie 2013, urmând ca la 1 septembrie anul acesta să se facă un bilanţ pentru a se observa efectele deciziei luate de autorităţi prin introducerea acestei măsuri. “Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va resimţi, în sensul de a salva locurile de muncă, de a oferi un mediu concurenţial corect, de a salva societăţile respective, de a avea încasări mai mari la bugetul de stat şi de a se ieftini produsele, abia în momentul acela ne gândim şi la extinderea măsurii de reducere a TVA şi la alte produse”, declara, anul trecut, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Oficialul a mai spus că următorul produs la care am putea avea TVA de 9% este carnea. “Din raţiuni economice şi din calculele făcute la minister, următorul produs la care am putea avea TVA de 9% este carnea, după aceea ne gândim la legume-fructe, la lapte şi în alte sectoare în care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem că prin două acţiuni care vin în acelaşi timp, respectiv reducerea fiscalităţii şi întărirea controlului, putem să combatem evaziunea şi putem să avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Potrivit statisticilor oficiale, preţul pâinii a scăzut, în medie, cu 11,5% după reducerea TVA la 9%. Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie.
Evaziunea era la cote alarmante
Evaziunea fiscală în sectorul pâinii a însumat în anul 2012, 1,5 miliarde lei (337 milioane euro), reprezentând două milioane de tone de făină şi pâine, aproape 60% din totalul producţiei din România, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Producţia totală de făină şi pâine a fost în 2012 de 3,44 milioane tone, din care doar 1,47 milioane tone fiscalizată. “Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri spectaculoase numai în perioadele în care cota TVA a crescut. În perioada 1999-2004, din cauza majorării TVA de la 11 la 19% evaziunea fiscală a crescut cu 1,3 milioane tone pâine. În perioada 2004-2010, când nu s-a înregistrat majorare la TVA evaziunea fiscală a rămas la circa un milion tone de pâine anual. În perioada iulie 2010-2012, când cota TVA a crescut de la 19 la 24%, evaziunea fiscală a mai crescut cu 300.000 tone pe an”, arată Ministerul Agriculturii.
Citește pe Antena3.ro