x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta vrea proiect pilot pentru reducerea TVA la pâine

Ponta vrea proiect pilot pentru reducerea TVA la pâine

14 Ian 2013   •   20:46
Ponta vrea proiect pilot pentru reducerea TVA la pâine

Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o discuţie care rămâne în picioare, dar într-o primă etapă Guvernul intenţionează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că va discuta în perioada următoare un astfel de proiect cu ministrul Agriculturii şi cel al Finanţelor.

“Împreună cu ministrul Agriculturii şi cu cel al Finanţelor vreau să fac întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să merg pe tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţia bugetară ca şi când pur şi simplu de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% în încasării”, a precizat Ponta. Acesta a adăugat că “ asigurăm banii din altă parte şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai mult taxe plătite sau nu”. Proiectul pilot este menit să demonstreze celor de la FMI că reducerea TVA duce în final la creşterea îmcasărilor. “Pentru că cei de la FMI, pe bună dreptate, spuneau: cine ne garantează că ceea ce spunteţi voi, ideea frumoasă optimistă, că, dacă aveţi TVA mai mic, sunt încasări. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe aceasta zonă. La pâine am zis, pentru că este un produs unde este o uriaşă evaziune fiscală, în al doilea rând pentru că este un produs extrem de consumat în România, nu unul exotic, şi în al treilea rând pentru că are o anumită semnificaţie”, a detaliat premierul.

Ponta a preluat ideea lui Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, care a lansat ideea reducerii TVA la alimentele de bază încă din 2006, când a depus în Parlament un proiect de reducere a TVA pentru alimentele de bază. ''Este o măsură liberală şi socială, pentru care voi continua să mă lupt până când va fi pusă în practică. În acest moment, se estimează ca peste 50% din piaţa uleiului şi a laptelui este nefiscalizată. La pâine, cifra este încă mai mare, tinde spre 70%. Dacă am atrage această piaţă subterană în zona fiscalizată, veniturile în PIB ar putea creşte cu cel putin 1 miliard de euro”, a arătat de nenumărate ori Voiculescu.

×
Subiecte în articol: reducere tva paine