x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Populatia, speriata de conditiile de creditare

Populatia, speriata de conditiile de creditare

17 Feb 2004   •   00:00

Noile norme de creditare au reusit sa bage spaima in populatie. Desi un venit de 5 milioane de lei asigura accesul la un credit de 35 de milioane de lei, putini s-au mai aratat dispusi sa treaca pragul bancilor.

Putini au incercat sa mai treaca pragul unei institutii de creditare dupa intrarea in vigoare, la 1 februarie, a normelor de creditare.
VALI BLANARU

Numarul creditelor acordate de banci de la inceputul lunii februarie au scazut dramatic. Motivul: populatia s-a speriat de informatiile apocaliptice de suspendare a imprumuturilor. Introducerea girantului sau a avansului de 25% pentru creditele de consum nu sunt nici de departe masuri atat de dure cum par la prima vedere. "Populatia ar trebui sa vina la banca sa vada exact despre ce este vorba. Multi s-au speriat degeaba. Daca in decembrie se duceau la magazine de parca ar fi trebuit sa vina sfarsitul lumii, acum se comporta de parca acesta a venit", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociat iei Romane a Bancilor.
"Creditarea pentru nevoile romanilor ramane accesibila atat in ceea ce priveste bunurile de consum, cat si cele pentru nevoi personale. Nu trebuie uitat ca avansul te scuteste de girant si ca in prima parte a anului 2003 romanii au luat credite pe care le-au garantat cu giranti", explica Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane.

Prea devreme
Reactia populatiei este considerata normala de Dan Pascariu, presedintele HVB. "Este prea devreme sa facem aprecieri asupra evolutiei creditarii. Reactia populatiei nu este nefireasca. Avem nevoie insa de timp pentru a vedea daca scaderea numarului de credite acordate are legatura cu normele BNR sau doar cu sfarsitul lunii cadourilor", a spus Pascariu. La randul sau, Bogdan Baltazar, presedintele BRD, spune ca scaderea numarului de credite nu este un prilej de ingrijorare. "In 2003 a fost o explozie a creditului de consum care a satisfacut o cerere reprimata de multa vreme. Desi au fost introduse unele limitari, aceste norme nu fac imposibila creditarea", spune Baltazar. El a apreciat ca populatia trebuie sa fie atenta mai degraba la dobanzile si avansul zero oferite cu generozitate de magazine si care in realitate ascund adevaratele costuri ale creditarii.

Cine isi poate lua credit
Potrivit noilor norme de creditare pentru obtinerea unui credit de 35 de milioane de lei solicitantul trebuie sa aiba un venit lunar de 5 milioane de lei care sa-i permita sa plateasca o rata lunara de 1,4 milioane de lei. Obtinerea unui credit de 70 de milioane de lei este posibila daca veniturile solicitantului sunt de 10 milioane de lei. Un venit de 15 milioane permite obtinerea unui credit de 105 milioane de lei, iar unul de 20 de milioane de lei inseamna o limita de credit de 140 de milioane de lei. In cazul creditelor imobiliare un venit pe gospodarie de 10 milioane de lei permite contractarea unui credit de 8.500 de euro la o rata lunara de 83 de euro, in timp ce persoanele care au venituri de 15 milioane de lei pot lua un credit de 13.000 de euro. Cei care au venituri de 20 de milioane de lei isi permit sa contracteze un imprumut de 17.000 de euro la o rata lunara de 166 de euro. Noile norme iau in calcul la creditele ipotecare venitul net pe gospodarie, adica al tuturor persoanelor dintr-o familie.

BNR nu a vrut sa blocheze creditarea
Nici macar o clipa BNR nu a avut in intentie sa blocheze sau sa opreasca creditarea populatiei. BNR a intervenit intr-un moment in care creditul de consum facuse explozie. A crescut intr-un an cu peste 300%, o dinamica rar intalnita in practica bancara, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El a precizat ca atunci cand avem de-a face cu o crestere exponentiala se trage semnalul de alarma. "Intervenind cu masuri in acest domeniu intentia BNR a fost de a tempera creditul. Ceea ce inseamna ca creditul e lasat sa creasca in continuare, dar nu cu pasi uriasi ca in 2003", a precizat Vasilescu.

×
Subiecte în articol: economic milioane credit