x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie POS-ul devine minibancomat din iulie

POS-ul devine minibancomat din iulie

de Daniela Ivan    |    22 Ian 2018   •   16:59
POS-ul devine minibancomat din iulie
Sursa foto: ZavgSG/Getty Images/iStockphoto

Mai sunt numai şase luni până când vom putea retrage bani de pe card nu doar de la bancomate ci şi la POS-urile magazinelor care au afaceri mai mari de 10.000 de euro. Până în iulie 2018, mai bine de 300.000 de firme vor fi obligate să-şi instaleze POS-uri, ceea ce va pune presiune şi pe bănci care, la rândul lor, sunt obligate de lege să instaleze aceste aparate în maxim o lună de la solicitarea comerciantului.

 

Cu o întârziere de un an, legea cash-back are, în sfârşit, norme de aplicare. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial nr.11 din 5 ianuarie 2018 şi astfel, pentru a putea respecta legea, comercianţii şi băncile vor trebui să monteze POS-uri la toate firmele, indiferent că funcţionează în mediul rurar sau urban, până pe 1 iulie.

Refuzul magazinelor de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi de credit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 7.500 de lei

Vom vedea, aşadar, din vară buticuri în orăşelele mici şi la ţară care vor funcţiona atât cu POS, cât şi cu condicuţa de sub tejghea. Adică, cine va dori să plătească cu cardul sau să scoată bani după card o va putea face, dar, în acelaşi timp, cei care nu au bani vor cumpăra pe condică şi vor plăti la leafă sau la pensie. Este limpede că micii comercianţi din zonele rurale nu vor putea rezista dacă renunţă la a da marfa pe datorie şi, în acest fel, montarea POS-urilor nu ajută în nici un fel reducerea evaziunii fiscale, una dintre cele mai puternice motivaţii ale introducerii acestei reglementări.

Cine plăteşte aparatele

Legea cash-back generează costuri suplimentare atât pentru comercianţi, cât şi pentru bănci. Un POS costă între 100-300 de euro, în funcţie de tehnologia pe care o folosesc şi este proprietatea băncii. Adică, costurile de achiziţie şi instalare vor fi suportate de bănci, însă magazinele vor fi nevoite să plătească două comisioane diferite către băncii.

Comisionul de administrare lunară care variză între 35 şi 65 de lei, în funcţie de bancă, precum şi de valoarea plăţilor. Cel de-al doilea comision, cel de procesare a plăţilor se situează între 0,6% şi 2% din valoarea fiecărei cumpărături şi este negociabil în funcţie de volumul plăţilor.

Dincolo de aceste plăţi, comercianţii au nevoie şi de o reţea de telefonie prin care să transmită datele cardurilor către bancă, în vederea acceptării plăţii.

Firmele mici evită cardul

În România, există în jur de 500.000 de firme care au nevoie de POS-uri pentru acceptarea plăţilor cu cardul pentru vânzarea produselor şi serviciilor, conform unor estimări din piaţă bazate pe datele de la Registrul Comerţului şi pe bilanţurile de la Ministerul de Finnaţe. Însă, conform ultimelor statistici BNR, în septembrie erau instalate numai 191.190 de POS-uri. Cum marile lanţuri de retaileri au minim 20-25 de POS-uri, rezultă că în următoarele şase luni ar trebui instalate peste 300.000 de aparate.

Băncile vor trebui să achiziţioneze şi să instaleze în medie, peste 50.000 de POS-uri pe lună, până în luna iulie. Rămâne de văzut dacă buticarii vor respecta legea şi vor solicita bancherilor aceste aparate.

×