x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prefinanţări pentru cheltuielile eligibile din proiectele finanţate cu bani UE

Prefinanţări pentru cheltuielile eligibile din proiectele finanţate cu bani UE

de Adrian Stoica    |    05 Iul 2017   •   14:40
Prefinanţări pentru cheltuielile eligibile din proiectele finanţate cu bani UE
Sursa foto: i-Stockr/Getty Images/iStockphoto

România a atras, până la finalul anului trecut, circa 17 miliarde euro, din cele 18,8 miliarde euro alocate în exerciţiul 2007-2013, înregistrând astfel cea mai scăzută rată de absorbţie, de 90,4%, cu circa 5 % sub nivelul consemnat de alte state precum Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria (grupul NSM10), se arată într-un raport publicat de Banca Naţională a României (BNR). În schimb, potrivit stastisticii Ministerului Fondurilor Europene, la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, valoarea fondurilor europene atrase era de numai 14,8 miliarde de euro. Pentru a facilita însă atragerea acestor bani, executiv a decis să introducă posibilitatea acordării de prefinanţări pentru cheltuielile eligibile.

 

“Aproximativ două treimi din aceste sume au fost relativ uniform repartizate (aproape 4 miliarde euro în fiecare caz) pentru finanţarea unor proiecte vizând trei domenii majore: dezvoltarea infrastructurii de transport, protecţia mediului (în principal, lucrări de extindere şi modernizare a sistemelor de apă, lucrări de dezvoltare a sistemelor integrate de management al deşeurilor), precum şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale, a celei pentru formare profesională continuă şi dezvoltarea microîntreprinderilor. Restul fondurilor atrase au fost direcţionate către educaţia şi formarea profesională a forţei de muncă (inclusiv în mediul rural), dezvoltarea incluziunii sociale, respectiv eficientizarea activităţii economice (inclusiv prin finanţarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare)”, se arată în document elaborat de BNR.

 

Investiţiile finanţate cu fonduri europene au reprezentat 1% din PIB în perioada 2007-2014, comparativ cu o medie de aproape 2% în celelalte state din grupul NSM10, menţionează sursa citată.

 

Guvernul schimbă regulile

Pentru a facilita absorbţia fondurior europene în noul exerciţiu financiar, Guvernul decis introducerea posibilităţii acordării de prefinanţări pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile şi lărgirea bazei de proiecte care pot genera cheltuieli eligibile prin majorarea procentului de contractare, prin Ordonanţa de Urgenţă 49/2017, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Prin acest act normativ se introduce astfel posibilitatea acordării de prefinanţare pentru  toate proiectele implementate de autorităţi publice locale şi beneficiari privaţi, indiferent de fondul european care le finanţează.

 

3,4 mld. euro este valoarea minimă a aplicaţie de plată pe care România trebuie să o trimită  Comisiei Europene până la data de 31 decembrie 2018.

 

Au fost majorate alocările

De asemenea, noul mecanism lărgeşte baza de proiecte care pot genera cheltuieli eligibile prin majorarea procentului de contractare. Astfel, la nivel de program finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune, ambele cofinanţate de la bugetul de stat, se poate contracta în limita a 50% din valoarea acestei alocări, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, iar în ceea ce priveşte programele finanţate din  Fondul Social European şi Fondul de Ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane contractarea se va putea face în limita a 20% din valoarea acestei alocări, potrivit Ministerul Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

 

Datele de la BNR şi MFE nu se potrivesc

La sfârşitul anului trecut România pierduse 3,2 miliarde euro din banii alocați pentru perioada de programare 2007-2013, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul www.fonduri-ue.ro la începutul lunii februarie a acestui an. Cei mai mulți bani europeni erau  alocaţi prin Programul Operațional Sectorial Transport, respectiv peste 973,1 milioane de euro, pe locul al doilea în ceea ce privește cea mai mare sumă pierdută se situa Programul Operațional Sectorial Mediu cu 946,6 milioane euro, iar pe trei Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane cu circa 852,1 milioane euro. De asemenea, la Programul Operațional Regional erau pierdute 593,1 milioane euro, iar în cadrul Programului Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2,7 milioane euro. În ceea ce priveşte absorbţia efectivă, aceasta era la finele lunii ianuarie a acestui an a de 14,8 miliarde de euro, reprezentand 79,23%.

 

Pentru a urgenta realizarea proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional, prin OUG 94/2017 autorizaţiile de construire vor fi emise fără elaborarea şi aprobarea prealabilă a unei documentaţii de amenajarea teritoriului sau de urbanism

×
Subiecte în articol: prefinantari proiecte ue