Romanii vor putea sa taie porcul de Craciun numai sub supravegherea medicului veterinar. Si dupa Integrare traditia va putea fi respectata, dar animalele vor trebui sa fie "adormite" inainte de sacrificare, pentru a nu simti durerea.
Ca in fiecare an in apropierea Sarbatorii Nasterii Domnului, gospodarii pot sa-si sacrifice porcul in batatura, dupa obiceiul stramosesc. Dar este obligatoriu ca taierea godacului sa se faca sub supravegherea unui medic veterinar si mai apoi carnea sa fie supusa unui examen trichineloscopic, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA). Dar "roadele" obtinute de pe urma godacului pot fi folosite numai pentru consumul familiei proprietarului, comercializarea acestora fiind interzisa. Aceasta din urma regula este valabila doar pentru taranii care au pana la trei porci. Pentru ca cei care au mai multi - maximum 20 - pot sa scoata carnea la vanzare, dar numai pe piata locala, informeaza ANSVSA. Animalele din fermele profesionale pot fi sacrificate numai in abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar comercializarea carnii obtinute este permisa pe tot cuprinsul tarii, insa doar prin unitati autorizate sanitar-veterinar. STAMPILATA. Si daca este marcata. Anul acesta, stampila care garanteaza ca pulpa sau carcasa din galantar a fost verificata de medicul veterinar are forma rotunda. Ea cuprinde in partea superioara numele tarii cu majuscule, in centru codul judetului, urmat, fara intrerupere, de numarul de autorizatie sanitar-veterinara a unitatii si imediat sub acesta numarul de identificare al medicului veterinar oficial care a facut inspectia carnii, iar in partea inferioara mentiunea "controlat sanitar-veterinar" cu majuscule. Contrar temerilor, acesta nu este ultimul Craciun cand godacul este taiat traditional. Si dupa integrare cei care nu au mai mult de trei animale le vor putea sacrifica in batatura. Cu o singura conditie: inainte de injunghiere porcul trebuie sa fie asomat - prin gazare sau electrocutare - de medicul veterinar, astfel incat sa nu mai simta durerea.
EXAMENE
|
Examenul trichineloscopic costa 7 lei si se face pe probe de carne - pilierii diafragmatici, musculatura intercostala, musculatura de la baza lim-
bii - recoltate de medicul
veterinar de la animalul sacrificat. Gospodarii care si-au taiat porcul si trebuie sa faca examenul trichineloscopic al carnii, dar si cei care vor sa verifice calitatea carnii cumparate pot merge la circumscriptiile sanitar-veterinare
in fiecare zi, inclusiv sambata si duminica, in perioada
5-24 decembrie si 27-31 decembrie. Programul institutiilor este de la 8:30
la 20:00. Consumatorii din Capitala pot sesiza abateri
de la normele in vigoare
inregistrate pe teritoriul municipiului Bucuresti
la numarul de
telefon 348.05.65.
|
Citește pe Antena3.ro