x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preluare - Romexterra Bank, la jumatate de pret

Preluare - Romexterra Bank, la jumatate de pret

de Adrian Mihai    |    Adrian N. Ionescu    |    16 Aug 2006   •   00:00
Preluare - Romexterra Bank, la jumatate de pret

Actionarii minoritari ai Romexterra Bank, in mare parte salariati din domeniul petrolului si gazelor, au inceput sa-si vanda actiunile detinute la banca, desi se plang ca pretul oferit ar trebui sa fie cel putin dublu.

Pretul oferit pentru pachetul majoritar al Romexterra Bank ar trebui sa fie cel putin dublu, potrivit lui Iosif Pop, actionar al Romexterra, banca aflata in curs de preluare in numele bancii ungare MKB. "Evaluarile tehnice si comparative ale tranzactiilor de pe piata noastra, ca si din Europa de Sud-Est, arata ca pretul oferit (6 lei/ actiune) este cel mult jumatate din valoarea uzuala pe piata", a spus Iosif Pop. Romexterra are o cota de piata de 0,9% iar potrivit tranzactiei cu MKB, valoarea bancii este de 80 de milioane de euro. Recent Mindbank a fost evaluata la 62 milioane de euro de grecii cumparatori de la ATE Bank, desi are o cota de piata de 0,2%. Opinii separate. Un grup de actionari ai bancii cu detineri cumulate de peste 10% la Romexterra a anuntat ca va cere convocarea AGA pentru a primi explicatii privind negocierile de vanzare desfasurate cu o companie de consultanta inregistrata in Cipru, in numele bancii ungare.

"Ne vom lamuri problemele pe calea legala a adunarii generale a actionarilor", ne-a spus Iosif Pop, care nu a dorit sa comenteze privind nemultumirile grupului respectiv de actionari legate de pret, ca si de existenta misteriosului "aranjor" inregistrat in Cipru, pe nume Demera Investments Limited, potrivit informatiilor vehiculate pe piata.

VANZARI. Pachetul de 8,8% din actiuni vandute de Delta Asigurari adunat cu cele vandute de persoanele fizice se apropie semnificativ de ceea ce isi doreste MKB-ul, adica 50% din capitalul Romexterra plus o actiune. Delta Asigurari se afla sub influenta lui Sorin Ovidiu Vantu. Banca MKB, divizia ungara a institutiei germane de credit BayernLB, si-a asigurat sustinerea actionarilor care controleaza 40% din capitalul bancii Romexterra, pentru care deruleaza o oferta de preluare, a declarat directorul departamentului de marketing al Romexterra, Mirela Negrutzi. La unitatile teritoriale, cat si la sediile centrale ale bancii s-au format cozi de peste 70-80 de persoane in fiecare zi, formate din mici actionari dar si din cei cu pachete semnificative.

PRET MIC
"Evaluarile tehnice si comparative ale tranzactiilor de pe piata noastra, ca si din Europa de Sud-Est, arata ca pretul oferit este cel mult jumatate din valoarea uzuala pe piata"
Iosif Pop
actionar Romexterra

INTERESE
Romexterra este cunoscuta drept banca "gazarilor" care il au in spate pe controversatul lider sindical Liviu Luca. Banca are circa 100.000 de actionari persoane fizice, care detin 77,13% din totalul actiunilor, in majoritate salariati sau fosti salariati ai Petrom, Romgaz si Petromservice. Acestia sunt influentati de liderii lor sindicali, controlati de Liviu Luca, respectiv de cunoscutul consilier financiar al acestuia, Sorin Ovidiu Vantu. Cumparatorul a transmis tuturor actionarilor bancii "pachetul de documente": scrisoarea de oferta catre actionari, extrasul de cont, programul de lucru cu actionarii, declaratia de transfer, contractul de vanzare-cumparare si calculul impozitului aferent vanzarii.
×
Subiecte în articol: economic piata băncii romexterra