x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Presiunea salarială a slăbit

Presiunea salarială a slăbit

de Adrian Stoica    |    07 Iun 2016   •   19:20
Presiunea salarială a slăbit
Sursa foto: Chad Baker/Jason Reed/Ryan McVay/Getty Images

Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o scădere de 2,87%, în primul trimestru faţă de trimestrul anterior, şi o creştere de 9,73% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Învăţământ, Sănătate şi Asistenţă socială, sectoarele în care Executivul a operat la sfârşitul anului trecut majorări importante.


"În trimestrul I 2016, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 2,50% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 10,36% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-2,87%, respectiv 9,73%)", se arată în comunicat al INS emis ieri. Faţă de trimestrul IV 2015, spune INS, costul orar al forţei de muncă a scăzut în majoritatea activităţilor economice. Astfel, cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,12%), intermedieri financiare şi asigurări (-11,10%) şi alte activităţi de servicii (-10,17%). Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (5,84%), învăţământ (4,71%) şi hoteluri şi restaurante (4,45%).

În primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, pe principalele activităţi economice, creşterea cea mai mică a avut loc în activitatea producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,10%).

În schimb, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă după numărul zilelor lucrătoare s-au înregistrat în Învăţământ (23,07%), Sănătate şi Asistenţă socială (22,30%) şi tranzacţii imobiliare (19,12%).

×