x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În trei ani, prețul gazelor pentru consumatorii casnici a crescut cu 56%

În trei ani, prețul gazelor pentru consumatorii casnici a crescut cu 56%

de Adrian Stoica    |    27 Aug 2024   •   08:00
În trei ani, prețul gazelor pentru consumatorii casnici a crescut cu 56%

Prețul gazelor naturale a crescut puternic acum trei ani, după care a urmat o perioadă în care acesta a scăzut constant. Comparând situația prețului gazelor naturale efectiv plătit de consumatorul final casnic în luna iulie 2021 și luna iulie 2024, acesta a crescut cu circa 56%, preț calculat fără TVA, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI). Concluzia asociației este că toate componentele care formează prețul gazelor au avut o contribuție la această creștere. Dacă prețul componentei marfă (a gazelor naturale fără tarife), a crescut și apoi a scăzut, creșterea de preț determinată de creșterea tarifelor este una semnificativă, iar aceste tarife mari vor rămâne permanent de acum încolo. 

Potrivit analizei citate, majorarea prețului la gaze a avut la bază următoarele creșteri din ultimii trei ani:

  • Tarifele de distribuție gaze au crescut, în medie, de la circa 27 de lei/MWh la 58 de lei/MWh, o creștere de 116%;

  • Tarifele de transport plătite de furnizori au crescut, în medie, de la circa 5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 160%;

  • Prețul mediu al gazelor-marfă a crescut de la circa 116 lei/MWh la 180 de lei/MWh, o creștere de 55%;

  • Componenta de furnizare a gazelor naturale a crescut de la circa 7,5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 60%;

 

Contribuția fiecărei componente la creșterea prețului gazelor naturale efectiv achitat în factura se prezintă în felul următor:

  • Componenta de distribuție - 38%;

  • Componenta de transport - 8%;

  • Componenta gaz marfă - 40%;

  • Componenta de furnizare a gazelor naturale - 14%.

 

Creșterea tarifelor de distribuție și transport, realizată de Autoritatea Națională de Reglementare și domeniul Energiei, se datorează în special „gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor. Astfel s-a ajuns să se construiască mii de kilometri de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toți consumatorii României prin mărirea tarifelor, subliniază analiza citată.

Creșterea componentei gaz marfă se datorează evoluției prețului pe bursele de gaze și a formării pieței europene a gazelor naturale, dar și a fiscalității ridicate din zona de producție și furnizare a gazelor.

Creșterea componentei de furnizare a gazelor se datorează, în principal acoperirii costurilor cu dobânzile plătite de furnizori băncilor, urmare a susținerii de către aceștia a schemei de plafonare și a plății cu mare întârziere a obligațiilor statului către aceștia.

Concluziile analizei arată că, în fapt, statul, prin instituțiile sale, a fost actorul principal în generarea directă sau indirectă a acestor creșteri de preț al gazelor.

Ultima majorare, de la 1 iulie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat majorarea cu 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor, începând cu data de 1 iulie. Conform unui comunicat al Autorității de Reglementare, modificarea tarifelor a fost determinată de trei factori principali: creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%, creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate, precum şi ca urmare a reducerii cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%. „Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menţiona în comunicatul respectiv.


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: pret gaze consumatori crestere