x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul aurului stă gata să se prăbuşească

Preţul aurului stă gata să se prăbuşească

de Daniel Ionaşcu    |    17 Aug 2011   •   16:24
Preţul aurului stă gata să se prăbuşească

Speculatorii au impins piata aurului intr-o “bula gata sa se sparga' dupa ce preturile au ajuns la noi recorduri in acest an, a avertizat intr-un raport banca americana Wells Fargo, a patra ca marime din SUA.

“Am vazut pagubele economice' ale bulelor anterioare si “ne simtim obligati sa sunam clopotele de avertizare', a scris analistul Dean Junkans de la Wells Fargo.

Cotatiile aurului au avansat cu 26% in acest an iar pretul a atins un record de 1.817,6 dolari pe o uncie in data de 11 august, ca urmare a retrogradarii ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's si a problemelor avute de Uniunea Europeana cu “criza datoriilor'. Aurul este vazut drept o investitie sigura pe timp de criza, cand restul valutelor scad ca urmare a problemelor economice iar actiunile sI marfurile se prabusesc ca urmare a scaderii consumului.

“Ar putea fi un risc substantial in privinta aurului o data ce frica de sfarsitul lumii se va domoli', a spus Junkans intr-un interviu la Bloomberg. Cel mai mare actionar al bancii Wells Fargo este miliardarul american Warren Buffett, guru-ul pietelor de capital.

Detinerile in produse financiare garantate cu aur au crescut la un record de 2.217 tone pe 8 august. CME Group, operatorul bursei de marfuri de la Chicago, a anuntat ca volumul contractelor pe aur a crescut in data de 9 august la un record de 504.368 contracte, mult peste recordul tuturor timpurilor de 469.689 contracte, inregistrate in 28 iulie 2010.

Ce ar insemna spargerea “bulei aurului'
Teoretic, o scadere abrupta a cotatiilor aurului ar putea fi asemanatoare cu prabusirea pretului petrolului in 2008, cand barilul a scazut de la 147 de dolari la doar 36 in decurs de cateva luni. O scadere puternica a aurului ar insemna ca detinerile bancilor centrale ar fi dintr-o data mult mai mici. Ceea ce inseamna ca speculatorii ar putea veni din nou sa parieze impotriva monedelor din tarile percepute ca fiind slabe financiar. Asta ar insemna tehnic deprecieri puternice ale cursului si, eventual, scumpiri ale produselor importate. Spargerea bulei ar mai duce si la scaderi masive ale preturilor la celelalte marfuri tranzactionate pe burse, precum petrol, minerale sau cereale, antrenand mai departe falimente in lant in aceste sectoare economice.

Trebuie mentionat ca aurul era 900 de dolari uncia in 2009, insa dupa “Hiroshima monetara', cand SUA au pornit tiparnitele pentru a printa bani, cotatia sa a luat-o razna si practic s-a dublat in doi ani.

George Soros, unul dintre cei mai renumiti investitori din lume sI mare fan al aurului, si-a redus expunerea in SPDR Gold Trust, in vreme ce miliardarul John Paulson – care si-a facut un renume pentru ca a pariat impotriva pietei imobiliare in 2008 – si-a mentinut cea mai mare cota din fond, potrivit datelor raportate catre Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea americana de reglementare a pietelor de capital.

Bancile centrale ale lumii, in foame de aur
O serie de state din intreaga lume au cumparat masiv aur pentru a-si diversifica portofoliile, ca urmare a slabiciunii dolarului ca moneda universala sI a problemelor avute de zona euro. Thailanda,

Coreea de Sud sI Kazahstanul au cumparat aur in valoare de 2,56 miliarde de dolari la rezervele lor in luna iulie, dupa ce Mexic sI Rusia si-au crescut detinerile la inceputul anului.

Potrivit unui sondaj efectuat in primele doua saptamani din august de catre banca elvetiana UBS, circa 60% din cliantii sai se asteapta ca aurul sa se tranzactioneze la mai mult 1.800 de dolari pe uncie pana la finele anului.

Aurul ar putea ajunge la 2.000 de dolari uncia in acest an, declara in luna mai a acestui an Robert McEwen, directorul producatorului de aur U.S. Gold Corp. in 2010 bancile centrale din intreaga lume au devenit cumparatori neti pentru prima data in 20 de ani, adaugand 87 de tone metrice la rezerve, in tari precum Bolivia, Sri Lanka si Mauritius, potrivit World Gold Council.

Banca Centrala din Mexic a cumparat aproape 100 de tone de aur la inceputul anului si se afla in cea mai mare “febra a cumparaturilor' in 40 de ani. Cele 93,3 tone cumparate in februarie si martie sunt evaluate la 4,5 miliarde de dolari iar cantitatea este echivalenta cu 3,5% productia anuala de aur din lume. Fondurile suverane sI alte insittutii de stat din intreaga lume cumpara sI ele aur.

Estimari de speriat: 5.000 de dolari uncia de aur in 3-4 ani
China, care are mai mult de 3 trilioane de dolari rezerva, planuieste infiintarea de fonduri care sa investeasca in metale pretioase, scria acum cateva luni Century Weekly.

China are doar 1,6% din rezervele sale in aur, dar ar putea investi 1 trilion de dolari in bullion, potrivit analistilor.

in aprilie, China era al 6-lea detinator de aur al lumii, avand 1.054,1 tone in seifuri, potrivit World Gold Council estimates. SUA are cel mai mult, respectiv 8.133.5 tone.

McEwen se asteapta ca uncia de aur sa atinga 5.000 de dolari in 3-4 ani, din cauza turbulentelor cu dolarul. Maximul tuturor timpurilor, ajustat cu inflatia, ar veni 2.338,92, sI a fost inregistrat in 21 ianuarie 1980. ?n termeni nominali era atunci de 873 dolari.

×