x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizia tehnocrată care va dubla tariful gazelor în 2017

Decizia tehnocrată care va dubla tariful gazelor în 2017

de Adrian Stoica    |    27 Mar 2017   •   11:50
Decizia tehnocrată care va dubla tariful gazelor în 2017
Sursa foto: scanrail/Getty Images/iStockphoto

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate anul trecut, respectiv OUG 64/2016, prin care a fost modificată Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, de la 1 aprilie ar urma să aibă loc liberalizarea preţului gazelor din producţie internă pentru consumatorii casnici. Deşi mai sunt doar patru zile până când măsura va intra în vigoare, Guvernul nu a anunţat dacă o va aplica sau nu, dar nici nu ar mai avea timp să adopte un proiect de lege pentru modi­ficarea OUG 64/2016. Aşa că majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie nu va fi o păcăleală de 1 aprilie.

Primii care s-au opus scum­pirii gazelor pentru populaţie au fost membrii Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților care, în urmă cu două săptămâni, au decis să respingă raportul la ordonanţa care modifica Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Deputaţii au susţinut că popu­laţia ar fi grav afectată în cazul în care piaţa ar impune prețul pentru gaze şi au solicitat Guver­nului şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să prezinte o argumentaţie mai solidă vizavi de această liberalizare.

ACUE: preţul se va dubla

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care reuneşte furnizorii de utilităţi publice, se opune acestei măsuri pentru că piaţa de gaze nu e pregătită în acest moment. „Prognozele privind preţul de import al gazelor naturale (…), care va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale, indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă”, spun reprezentanţii ACUE.

Potrivit unui studiu realizat de ACUE, preţul gazului s-ar putea aproape dubla către finalul acestui an pentru consumatorii casnici.

Prețul gazului va crește de la 60 lei/Mwh, cât este acum, la 80 de lei, de la 1 aprilie, apoi la 100 lei/Mwh în trimestrul trei al anului şi la 104 lei/Mwh la finalul anului. ACUE consideră că pentru a avea o piaţă cu ade-vărat liberă a gazului, proces în cadrul căruia o etapă esenţială o constituie stabilirea preţului gazului natural din producţia internă prin mecanisme de piaţă, şi nu prin decizie administrativă, trebuie să existe un acces nedis­criminatoriu al participanţilor la comerţul cu acest produs energetic.

Guvernul este optimist

Ministrul Energiei, Toma Petcu, susţine însă că scumpirea generată de liberalizare nu va fi mai mare de 8,5% până la sfârşitul anului, pentru că acest proces se va face în două etape, cea de a doua urmând să se încheie în 2021.

Prima etapă ar viza piaţa între producători şi furnizori, și ea este programată a se realiza în acest an, iar cea de a doua etapă va viza liberalizarea preţurilor între furnizori şi clienţii casnici, aceasta finalizându-se în 2021. Guvenul nu a prezentat însă o analiză pentru a vedea ce ar putea însemna scumpirea gazului în perioada următoare, mai ales că aici vorbim şi despre sistemele centralizate de încălzire, care şi aşa sunt pe cale de dispariţie.

Fiecare cu interesul lui

Singurii susţinători ai libera­lizării prețului gazelor naturale furnizate populaţiei sunt cei doi mari producători, Romgaz și OMV Petrom, care ar putea să-și vândă producţia la preţul stabilit de piaţă, în timp ce marii distri­buitori şi furnizori, E.ON şi Engie (fostul GDF) se opun.

Niciunul dintre aceşti mari jucători de pe piaţa gazelor naturale nu ar trebui suspectaţi că mor de grija consumatorului casnic din România.

Pentru E.On şi Engie, libera­lizarea ar însemna, pe de o parte, creşterea concurenţei pentru furnizarea gazelor către popu­laţie, ceea ce ar însemna că riscă să piardă din cota de piaţă. Pe de altă parte, scumpirea adusă de liberalizare le-ar diminua posibi­lităţile de a obţine tarife mai mari pentru distribuţie şi furnizare. Cele două companii au solicitat deja Autorităţii de Reglementare să aprobe majorarea celor două tarife, dar li s-a refuzat acest lucru. În ceea ce priveşte compa­niile Romgaz şi OMV Petrom, ele cer liberalizarea pentru că preţu­rile reglementate le taie din profit. În schimb, nu sunt de acord cu vânzarea gazelor pe bursă, astfel încât preţul să se formeze trans­parent şi concurenţial. Fără bursă, cele două companii ar urma să-şi comercializeze producţia de gaze prin contracte bilaterale înche­iate cu distribuitorii, modul de formare a preţurilor va continua să fie o necunoscută, iar acest lucru se va întoarce împotriva consumatorilor casnici.

Lovitură pentru încălzirea centralizată

Odată cu liberalizarea, populaţia trebuie să se aştepte şi la tarife mai mari pentru energia termică furnizată în sistemele centralizate de termoficare, ceea ce ar putea duce la o creştere a numărului de debranşări.

Potrivit reprezentanţilor societăţii Electro­centrale Bucureşti (ELCEN), după 1 aprilie, preţul gazelor ar putea creşte, în lipsa altei reglementări, la 72 lei/Mwh.

Având în vedere că pon-derea gazului în prețul ener­giei termice este de circa 80%, majorarea prețului pentru populație la gigacalorie ar fi de 23-24 de lei. În ţară se vor înregistra însă şi creşteri mai mari, având în vedere că la ora actuală preţul gigacaloriei furnizate de ELCEN este printre cele mai mici la nivel naţional.

×