Piaţa gazelor se va deschide pentru toţii consumatorii începând cu 1 aprilie 2017, dar acest lucru nu va duce la creşterea traifelor. Noutatea este că firmele care furnizează gaze vor putea să negocieze preţul de achiziţie cu producătorii şi astfel să vină cu oferte competitive pentru consumatori. Românii vor putea să-şi aleagă furnizorul care le oferă cel mai bun tarif.
Preţul plătit de populaţie este acum îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută. Însă Guvernul nu mai poate continua în acest fel şi nu mai poate impune preţuri de vânzare pentru gazele naturale, astfel că începând cu 1 aprilie 2017 vom intra, practic, în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul. ANRE va stabili o metodologie de formare a preţului pentru consumatorul casnic, în condiţii de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piaţă, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coş de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producţia domestică curentă, precum şi gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coş, care va fi în continuare gestionat de ANRE.
“ANRE va obliga, printr-o metodologie, furnizorii care alimentează piaţa casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preţ cât mai mic", a explicat preşedintele ANRE.
La iarnă, importăm 40% din consum
România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale va fi chiar şi cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite, a declarat preşedintele ANRE. "Pentru trimestrul al patrulea din acest an, preţul de import a fost între 68 şi 72 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul unu, estimările pentru piaţa internaţională indică un preţ de 78 de lei pe MWh, ceea ce înseamnă, în comparaţie cu preţul gazelor înmagazinate din producţia internă, o diferenţă de 20 de lei în favoarea gazului importat", a arătat Havrileţ.
În acest moment, există 134 de firme care au licenţă de furnizare pentru gaze naturale, potrivit paginii de internet a ANRE. Acestea vor putea să negocieze cu producătorii preţurile de achiziţie,