Anul viitor, preţul locuinţelor va rămâne pe loc, eventual va înregistra o uşoară creştere, urmând ca, până în 2022, la nivelul marilor oraşe, acesta să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică. Totodată, Programul „Prima Casă”, cel mai important pilon de finanţare în 2018, ar putea fi încetinit, urmând a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar Internaţional.
Mai mult, ROBOR - cel puţin în cazul raportării la un interval de 3 luni - nu va depăşi nivelul de 3,5%. O tendinţă interesantă în marile aglomerări urbane, care s-a remarcat în ultimele 12 luni şi se va menţine şi în viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale cu potenţial în jurul centrelor de business, relevă un studiu RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro. Datele arată că factorii cu influenţă majoră asupra pieţei imobiliare autohtone în acest an au fost evoluţia ROBOR şi creşterea, deopotrivă, a cererii şi a preţurilor.
Cererea de locuinţe, în creştere
Acest lucru este confirmat şi de creşterea solicitărilor pentru autorizaţii de construire. Odată cu majorarea cererii, în acest an s-a remarcat inclusiv o creştere a preţurilor pentru locuinţe atât în Bucureşti, cât şi în centrele regionale: Cluj-Napoca (sub 1%, până la o medie de 1.500 euro/mp), Iaşi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp), Timişoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp). În ciuda acestor majorări, românii se află în continuare între europenii ale căror cheltuieli cu locuinţele sunt cele mai scăzute din UE, singurele state unde locuitorii plătesc mai puţin decât în România fiind Bulgaria (69% sub media UE) şi Polonia (63% sub media UE). La polul opus se află Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) şi Danemarca (53% peste media UE).
Cumpărătorii devin din ce în ce mai pretenţioşi, iar localizarea şi conceptul locuinţei, seriozitatea şi prestigiul dezvoltatorului vor conta din ce în ce mai mult