x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul pământului va scădea

Preţul pământului va scădea

de Daniela Ivan    |    16 Feb 2012   •   21:00

Bancile si institutiile finaciare vor scoate la vanzare pe parcursul acestui an creditele imobiliare, mai cu seama cele aferente terenurilor, iar acest lucru va duce la o inflatie de terenuri, care isi vor gasi cu greu cumparatorii. Tranzactiile incheiate ar putea marca un minim al preturilor, investitorii profitand de acest lucru, potrivit unui raport al CBRE. Anul trecut, nivelul preturilor de terenuri s-a mentinut scazut, de aceea majoritatea proprietarilor au preferat sa amane vanzarea portofoliilor. Insa anul 2012 se anunta a fi preponderent marcat de disponibi­litatea proprietatilor detinute de institutiile financiare. Tranzactiile vor defini, astfel, punctul de jos al pre­tu­rilor terenurilor, iar investitorii vor profita de acest lucru, se men­tio­neaza in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.

Banca Nationala a Romaniei a refuzat o propunere venita de la banci de prelungire a maturitatilor mai mult de o saptamana pentru operatiunile repo. Pozitia bancii centrale din Romania este diferita fata de cea a BCE. 'Diferenta vine insa inclusiv din partea garantiilor acceptate: BNR primeste in prezent titluri de stat, autohtone si externe, pentru BCE plaja este mult mai larga, inclusiv credite imobiliare impachetate in produse financiare', se arata intr-un comunicat al X-Trade Brokers.

Pozitia guvernatorului Isarescu este cat se poate de clara: nu accepta sa preia riscurile generate de cre­ditele ipotecare ale bancilor in perioada de boom. 'Nu ne transformam in socie­tate de administrare a imobiliarelor', a afirmat Isarescu, potrivit X-Trade Brokers. Decizia guvernatorului Mu­gur Isarescu va forta bancile sa se restructureze, avand in vedere ca sunt as­teptate pierderi in conditiile sca­derii preturilor pe piata imobi­liara romaneasca. Analistii X-Trade Brokers spun ca aceasta decizie este con­ditia necesara pentru restartarea sistemului pe baze sanatoase. Presiunea suplimentara din partea bancilor care vor dori sa isi curete bilanturile ar im­pinge preturile in regiunea in care volumul tranzactiilor ar creste.

×
Subiecte în articol: economia