x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pretul petrolului in flacari

Pretul petrolului in flacari

03 Iun 2004   •   00:00

Pretul petrolului brut atinge record dupa record, ca o consecinta a ultimului atac din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume.

IOHANNA ONACA

Analistii occidentali si companiile internationale din domeniu se tem ca atacul poate reprezenta inceputul unei ofensive concertate a Al-Qaeda, care urmareste sa intrerupa livrarile saudite de titei intr-un moment in care cotatiile petroliere sunt deja suficient de ridicate pentru a periclita cresterea economica mondiala. Contractele futures de la New York au inregistrat pretul-record de 42,45 dolari/baril in tranzactiile din Asia, dupa recentul atac al militantilor islamisti, soldat cu moartea a 22 de persoane.

Criza de petrol

Purtatorul de cuvant al American Petroleum Institute, Michael Shanahan, a declarat pentru emisiunea "24 de ore" a postului Radio Romania Actualitati: "Exista o mare cerere de petrol brut si de produse petroliere in toata lumea, chiar mai mare in SUA, in China si in alte tari. In acelasi timp, remarcam o exploatare la maximum a rafinariilor si a infrastructurii privind transportul petrolului la consumator si, deoarece cererea este atat de mare, in aceasta perioada, orice nesiguranta, cum ar fi incidentul din Arabia Saudita, poate avea un impact psihologic negativ asupra cererii consumatorilor… Daca nu vor avea loc alte atacuri in Arabia Saudita, credem ca lucrurile se vor linisti pe piata petrolului. Oricum, vreau sa subliniez ca avem informatii ca exista probleme privind rezervele petroliere in acest moment, ceea ce a cauzat de altfel cresterea pretului petrolului in SUA, in toata lumea si in Romania, desigur.

Productii-record la rusi

In aceeasi perioada, productia de titei a Rusiei a atins un nou nivel-record, ajungand la 9,09 milioane barili/zi. In ciuda acestui fapt, exporturile prin reteaua de conducte operata de monopolul Transneft s-au marit nesemnificativ, deoarece aceasta functioneaza aproape la capacitatea maxima.

Al doilea mare exportator de titei din lume, Rusia este considerata o sursa deosebit de importanta de petrol in contextul instabilitatii din Orientul Mijlociu, care impinge preturile din ce in ce mai sus.
×
Subiecte în articol: economic