x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pretul terenurilor in Capitala va creste

Pretul terenurilor in Capitala va creste

21 Feb 2004   •   00:00

Analizele agentiilor imobiliare arata ca solicitarile pentru terenuri sunt, in Bucuresti, tot mai numeroase, in timp ce oferta se reduce constant.

Acesta este motivul pentru care pretul pamantului va creste in 2004 cu un procent care s-ar putea ridica la 15%, insa este posibil ca in anumite zone cresterile sa fie chiar mai mari, spun reprezentantii agentiei Neocasa.
In Capitala, anul trecut, preturile terenurilor s-au majorat cu 10%-15%, ajungand acum, in zona ultracentrala a Capitalei, la 400-900 euro/mp.

Nordul ramane polul de interes
In ciuda acestor cresteri, cele mai cautate terenuri raman cele din zona ultracentrala a Capitalei, insa cartierul Primaverii si ariile adiacente sunt practic inchise.
De aceea, cea mai mare dezvoltare si cota o are zona de nord, care tinde sa devina polul de interes maxim pentru marile investitii imobiliare, se arata in studiile agentiilor imobiliare.
"Aici, piata este activa, preturile cresc constant, se deschid zone noi. Noile arii se caracterizeaza prin preturi de 25-35 dolari/mp, insa investitorii cumpara suprafete mari, le parceleaza si apoi le revand sau construiesc ca sa vanda", spune Artur Silvestri, presedintele Patronatului Imobiliar.

Segmentul rezidential salta pretul
"Segmentul rezidential manifesta totusi cererea cea mai ridicata in Bucuresti, in zonele rezidentiale consacrate sau in curs de devenire, dar si in zonele limitrofe: Pipera, Tunari, Otopeni, Snagov, Mogosoaia, Chitila si Rosu", se arata intr-un studiu al companiei Regatta. Preturile terenurilor vor continua sa urce atat pe segmentul comercial (birouri, hoteluri etc.), unde este de asteptat o "crestere exploziva", cat si rezidential, sustinute de dezvoltarea pietei creditului ipotecar.

Sudul e ramas in urma
Preturile cele mai scazute se intalnesc in zona de sud a Bucurestiului, din cauza lipsei de infrastructura, dar si a lipsei de interes pentru aceasta zona, ceea ce a dus la aparitia unui numar foarte mic de proiecte imobiliare in aceasta parte a Capitalei. In plus, prezenta zonei industriale (IMGB, CET Progresul) descurajeaza investitiile in acest sector.
DANIELA IVAN

Cat costa un teren

- Ultracentral 600-1.200
- Aviatorilor, Kiseleff 600-1.200
- Dorobanti, Floreasca 200-700
- Centura Nord 14-40
- Centura Est 7-30
- Centura Vest 5-15
- Centura Sud 5-30
- Autostrada Bucuresti - Pitesti 11-70
- Autostrada Bucuresti - Constanta 25-50
- Zone centrale 70-600
- Pipera - Tunari 35-120
- Prelungirea Ghencea 15-70

×
Subiecte în articol: economic