x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul zahărului explodează. A ajuns la cel mai înalt nivel din toate timpurile

Prețul zahărului explodează. A ajuns la cel mai înalt nivel din toate timpurile

14 Oct 2022   •   16:30
Prețul zahărului explodează. A ajuns la cel mai înalt nivel din toate timpurile

Prețul zahărului a ajuns la niveluri record în UE, ca urmare a scumpirilor din energie și a vremii nefavorabile, scrie Reuters.

Producerea zahărului necesită un consum mare de energie și este dependentă de gaze. 

"Preţurile la zahăr în UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale şi vedeţi la ce preţuri s-a ajuns", precizează Julian Price, consultant la julianprice.com.

Întrucât costul zahărului a crescut de circa trei ori peste nivelul din 2021, producătorii de dulciuri vor să reducă producția. 

"Suntem într-o criză a pieţei zahărului. Ne temem că firmele noastre, şi în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producţia ori dacă vor reduce iarna aceasta producţia", afirmă Muriel Korter, director general al Asociaţiei Cofetarilor din UE (CAOBISCO).

Zahărul alb rafinat a ajuns la 1.050 de euro pe tonă pe piața spot din blocul comunitar, cel mai mare preț din toate timpurile. La nivel mondial însă, acesta este cu circa 50% mai mic. 

Marii producători de zahăr din Franța își urmăresc planul stabilit pentru acest an, care ar putea fi însă afectat de eventuale restricții ale autorităților, în condițiile problemelor cu livrările de gaze. 
Asociaţia Cofetarilor Germani (BDSI) a anunțat că produsele producătorilor de dulciuri din această țară ar putea avea de pierdut în fața altor țări UE. 

Producția de zahăr ar putea să se reducă cu 6,9%, ajungând la 15,5 milioane de tone, în perioada octombrie 2022-septembrie 2023, iar consumul să fie de 16,6 milioane de tone, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

UE este al treilea producător global de zahăr dar producția a scăzut în ultimii ani.


 

×
Subiecte în articol: zahăr