x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile alimentelor la noi, 60% din media europeană

Preţurile alimentelor la noi, 60% din media europeană

de Adrian Stoica    |    12 Iun 2018   •   18:50
Preţurile alimentelor la noi, 60% din media europeană

România importă fructe şi legume mai scumpe decât cele autohtone, întrucât producătorii români nu deţin echipamentele necesare pentru a putea livra pe piaţă cantităţile cerute, susţine Dragoş Vasile, consilier la Consiliul Concurenţei. „Una dintre problemele importante care preocupă statele membre se referă la preţuri. Se constată că, pe de o parte, sunt preţuri mari pentru consumatori şi, pe de altă parte, că sunt mici pentru fermieri. Este o problemă care e foarte preocupantă şi o îngrijorare temeinică”, a afirmat Vasile, într-o conferinţă pe teme de profil. “S-a constatat, printre altele, că majorarea preţurilor la produsele alimentare este sub nivelul din Uniunea Europeană şi, în prezent, preţurile noastre sunt cam la nivelul de 60% din media europeană, ceea ce este o situaţie bună”, a arătat el. “O problemă interesantă este şi cea legată de presiunea produselor alimentare din import. S-a constatat aici că există categorii unde nu este presiune din import, de exemplu la lapte, carne, vin, pâine, mezeluri. Însă există şi o categorie de produse unde aprovizionarea se face majoritar din import, cum sunt legumele şi fructele, în condiţiile în care preţurile sunt mai mari decât ar fi la produsele româneşti”, a susţinut Vasile. (Adrian Stoica)

 

Producătorii români încă nu au capacitatea de a îndeplini anumite standarde comerciale. Le lipsesc utilaje de sortare, de calibrare şi nu au capacităţi de stocare.

 

Platforma Monitorul preţurilor, gestionată de Consiliul Concurenţei, unde pot fi urmărite preţurile a 64 de categorii de alimente şi 128 de produse, va fi extinsă în acest an

×