x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile au urcat uşor în august

Preţurile au urcat uşor în august

13 Sep 2010   •   00:00

Inflaţia a crescut cu 0,23% în august faţă de iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, în august 2010, preţurile au urcat cu doar 0,23% faţă de luna anterioară, cu mult sub avansul lunar înregistrat în iulie, când majorarea TVA de la 19% la 24% a determinat o scumpire cu 2,58% a produselor, în special pentru ţigări, fructe, legume şi transportul pe căile ferate.

Pe componente, creşterea preţurilor din august a fost determinată în mare parte de scumpirea produselor alimentare şi a serviciilor, cu 0,38%, respectiv cu 0,41%. Preţurile mărfurilor alimentare au rămas practic nemo­dificate. În categoria mărfurilor alimentare, creşteri de peste un punct procentual au fost înregistrate la legume şi conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice şi fructe meri­dionale, unde preţurile au fost cu 1,7% mai mari şi la ouă, care s-au scumpit cu 1,3% faţă de iulie.

Pe segmentul servicii, modi­ficări mai importante ale preţurilor au avut loc la preţurile pentru apă, canal şi salubritate, care au crescut cu 2,51%, dar şi pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%. În categoria mărfurilor nea­limentare au avut loc modificări de preţuri nesemnificative, în limita unui punct procentual. În va­rianta finală a scrisorii de intenţie către Fondul Monetar In­ter­na­ţio­nal, Guvernul estimează că inflaţia va ajunge la 7%-8% la finele anului, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: economic