x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile carburanților ating cote ALARMANTE. La ce trebuie să se aștepte românii care au mașini

Prețurile carburanților ating cote ALARMANTE. La ce trebuie să se aștepte românii care au mașini

de Giulia Anghel    |    07 Feb 2022   •   15:35
Prețurile carburanților ating cote ALARMANTE. La ce trebuie să se aștepte românii care au mașini

Scumpirile au atins cote alarmante, ajungând la cele mai mari valori din istorie, începând din toamna anului trecut. Prețurile gazelor naturale, electricității, carburanților au provocat și creșterea costurilor la alimente și au ridicat inflația la circa 10%.

Prețurile la  pompă

În timp ce prețurile energiei au fost ponderate momentan de măsurile de plafonare luate de guvern, costurile carburanților cresc la pompă. Prin urmare, prețul mediu al benzinei standard depășește 6,8 lei/litru la stațiile din București, iar la unele au sărit chiar de 7 lei/litru. Totodată, benzina premium începe de la 6,95 lei/litru și ajunge la 7,35 lei/litru.

Costul motorinei standard este apropiat de cel al benzinei, situându-se în jur de 6,6 lei/litru, iar motorina premium atinge 7 lei/litru.

Prețurile la gazul lichefiat GPL sunt mai mici, pornesc de la 3,72/litru și ajung la 3,85 lei/litru.

Cauzele scumpirilor

Costurile benzinei și motorinei au continuat să crească și în acest an, datorită accizei la carburanți, dar și a crizei energetice și a scumpirii petrolului la nivel mondial.

În România, accizele și taxele ajung până la 60% din prețul carburanților. Acciza a crescut cu peste 7 bani/litru de la 1 ianuarie 2022, deoarece a fost ajustată cu rata inflației de către Ministerul Finanțelor. Aceasta a crescut cu 65 de lei la benzină, la 1.892 de lei/1.000 de litri, față de 1.827 de lei anterior, și cu 60 de lei la motorină, la 1.734 de lei/1.000 de litri, raportat la 1.674 lei, nivelul precedent. La accize se adaugă și TVA, precum și adaosurile comercianților.

Consiliul Concurenței a anunțat, încă din toamna anului trecut, că va desfășura o anchetă pe piața angro de carburanți pentru cercetarea unor posibile înțelegeri între comercianți, dar aceasta nu a fost încă finalizată.

Și asta în timp ce distribuitorii de carburanți fac legea. Același furnizor are prețuri diferite în funcție de locația stației, uneori chiar la câteva străzi distanță. Iar diferențele depășesc uneori și 20 de bani pe litru. De exemplu, la stațiile aceluiași distribuitor din Capitală, prețul benzinei standard era 7,03 lei/litru pe Calea Griviței și pe Calea Giulești, pentru caîn apropierea Lacului Morii să coste 6,85 lei/litru. 

În ultimul timp se vehiculează și o posibilă intervenție a statului pentru stoparea creșterii prețurilor la carburanți.

Însă scumpirile carburanților sunt legate și de cotația la nivel mondial a petrolului, care a ajuns la un nivel record, de circa 100 de dolari pe baril. Prețul petrolului a avut un avans de circa 50% în 2021 din cauza crizei de cărbuni și gaze naturale. Analiștii preconizează că scumpirile vor continua și în acest an.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii de petrol pe plan global cu 4,15 milioane de barili/zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din anul 2019.

 

 

 

×
Subiecte în articol: carburanti