x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile din industrie au crescut pe seama medicamentelor

Preţurile din industrie au crescut pe seama medicamentelor

de Valentin Gros    |    07 Ian 2020   •   11:30
Preţurile din industrie au crescut pe seama medicamentelor
Sursa foto: artisteer/Getty Images/iStockphoto

România a avut în luna noiembrie a anului trecut o creştere destul de severă a preţurilor la produsele industriale, după acest criteriu ocupând a doua poziţie în UE, după Bulgaria. La noi, cea mai accentuată scumpire a intervenit la fabricarea produselor farmaceutice, în timp ce extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale a marcat o ieftinire considerabilă. Dintre statele membre, Danemarca a raportat o scădere record a preţurilor.

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat o scădere de 1% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,4% în zona euro, în luna noiembrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, arată datele publicate, luni, de Eurostat. 

România se află pe locul 2 în spaţiul comunitar, cu o creştere a preţurilor de 3,6% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe primul loc se situează Bulgaria (4%), vecinii de la sud de Dunăre ocupând această poziţie pentru a treia lună consecutiv.

Pe următoarele locuri se poziţionează Slovenia (2%), Irlanda (1,4%) şi Slovacia (1,2%). Cele mai mari scăderi de preţuri au fost raportate de Danemarca (4,8%), Italia (3,6%), Belgia (3,2%), Portugalia (2,7%) şi Spania (2,4%).

Preţurile producţiei industriale din România au înregistrat o majorare de 0,4% în noiembrie 2019 faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Comparativ, în UE preţurile producţiei industriale au urcat cu 0,1% de la o lună la alta, iar în zona euro cu 0,2%.

Topul scumpirilor şi ieftinirilor

Pe sectoare de activitate, cea mai mare scumpire, în noiembrie 2019 comparativ cu perioada similară din anul anterior, a fost înregistrată, în România, la fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (11,05%), conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe locurile următoare se clasează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (9,75%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (9,75%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (7,15%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (6,16%). Cea mai accentuată scădere a fost raportată la extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (10,67%), domeniu urmat de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (4,94%), industria extractivă (4,66%), industria metalurgică (4,1%), tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (0,95%).

 

×
Subiecte în articol: preţuri industrie