x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni SUMBRE ale Băncii Mondiale. Creșterea dobânzilor-cheie ar putea provoca recesiune globală

Previziuni SUMBRE ale Băncii Mondiale. Creșterea dobânzilor-cheie ar putea provoca recesiune globală

16 Sep 2022   •   11:47
Previziuni SUMBRE ale Băncii Mondiale. Creșterea dobânzilor-cheie ar putea provoca recesiune globală

Deciziile băncilor centrale ale statelor de a crește ratele dobânzilor ar putea provoca o recesiune la nivel mondial în 2023, atrage atenția Banca Mondială, scrie BBC.

"Băncile centrale au majorat dobânzile cu un grad de sincronizare care nu a mai fost văzut în ultimele cinci decenii", ca reacție la scumpiri, dar acest lucru crește gradul de îndatorare, ceea ce va frâna dezvoltarea economică. 

Este de așteptat ca dobânzile să fie majorate și anul viitor însă s-ar putea să nu fie suficiente pentru a scădea inflația la nivelul din 2019. 

Zilele acestea este de așteptat ca Rezerva Federală a SUA (Fed) și Banca Angliei să majoreze dobânzile-cheie. BCE a luat deja această decizie, crescând dobânda de referință cu 0,75%. 
"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50%, respectiv 0,75%", anunță BCE.

Banca Mondială a cerut băncilor centrale să se coordoneze și să comunice deciziile clar pentru "a reduce gradul de înăsprire al politicii monetare necesar".
"Creşterea economiei mondiale încetineşte semnificativ, iar continuarea acestei tendinţe va provoca probabil recesiune în multe ţări", a spus preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, care crede că aceste tendințe ar putea continua, cu consecințe grave asupra statelor în curs de dezvoltare. 

Totodată, el sune că țările trebuie să acorde atenție creșterii producției, a investițiilor și nu scăderii consumului.

Inflația de bază, exceptând energia, ar putea fi de 5% în 2023 în condițiile în care criza lanțurilor de aprovizionare și presiunile de pe piața muncii ar scădea. 

De asemenea, băncile centrale trebuie să crească în continuare dobânzile cu încă  2 pp, ceea ce va provoca însă probleme pe piețele financiare și ar încetini creșterea economiei globale la 0,5% anul viitor sau chiar ar putea contracta PIN-ul cu 0,4%. 


 

×
Subiecte în articol: Banca Mondiala recesiune dobanda cheie