x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima casă intră în linie dreaptă

Prima casă intră în linie dreaptă

de Florina Zainescu    |    19 Iun 2009   •   00:00

Normele de implementare ale "Primei Case" au fost publicate ieri în Monitorul Oficial nr. 418/2009. Băncile au la dispoziţie o săptămână să anunţe Finanţele dacă vor să intre în program în condiţiile de împrumut stabilite de Guvern.



Prin intermediul programului "Prima Casă", statul garantează creditele ipotecare luate pentru achiziţionarea primei locuinţe, în limita a 60.000 de euro. Pot fi cumpărate atât locuinţe terminate şi înscrise în cartea funciară, cât şi case ce urmează să se construiască sau aflate în fază de construcţie, denumite "la roşu". La modul cum este gândit, programul avantajează achiziţionarea de locuinţe în blocuri vechi sau în complexurile rezidenţiale, nicidecum construirea unei case în regie proprie.

CRITERIILE DE ELIGIBILITATE

Pot beneficia de "Prima Casă" cei care nu deţin în proprietate o locuinţă - individual sau la comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane -, nu au în derulare un credit ipotecar şi îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute în normele interne ale băncilor. De asemenea, doritorii trebuie să dispună de un avans minim de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa dintre preţul de achiziţie şi 60.000 de euro, în caz că locuinţa este mai scumpă. Beneficiarul trebuie să constituie şi un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă. De asemenea, cei care îşi cumpără casă în cadrul programului nu au voie să o vândă timp de cinci ani. Până la achitarea integrală a creditului, locuinţa devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor. Casa trebuie asigurată împotriva tuturor riscurilor, drepturile de despăgubiri cesionându-se în favoarea statului.

Pentru creditele luate pentru "Prima Casă" rata dobânzii va fi EURIBOR la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator. Băncile nu vor percepe comision de rambursare anticipată, iar durata maximă a creditului va fi de 30 de ani.

LOCUINŢE LA ROŞU

Garanţia statului va fi acordată şi în cazul persoanelor care solicită împrumutul pentru a construi o casă sau a achiziţiona una aflată în construcţie. Şi totuşi, cei care vor să-şi facă o casă în regie proprie nu au motive de bucurie, deoarece mecanismul stabilit de Guvern prevede acordarea creditului abia după finalizarea respectivelor construcţii. Procedura prevede ca aceia interesaţi să depună la bancă o cerere de finanţare şi un antecontract de vânzare-cumpărare (în cazul caselor în construcţie) sau cu un contract de construcţie cu o societate din domeniu (în cazul proiectelor). În urma constatării încadrării solicitantului în criteriile de eligibilitate ale programului, banca va emite o promisiune de creditare. Mai apoi, Fondul de Garantare pentru IMM-uri va da o promisiune de garantare a creditului - taxată cu un comision de analiză de 0,15% din valoarea promisiunii de creditare. Cele două promisiuni - de garantare şi de creditare - sunt valabile pe o perioadă de 18 luni, timp în care casa trebuie terminată. Abia când locuinţa este gata promisiunea de creditare şi cea de garantare se transformă într-un contract de garantare, iar beneficiarul intră în posesia banilor, pentru a putea plăti constructorului. Dacă beneficiarul nu poate plăti trei rate consecutive, pe parcursul a 90 zile, va fi declanşat procesul de executare prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Procedurile de executare a rău-platnicilor vor fi însă suspendate temporar, în cazul unor situaţii care pot avea consecinţe sociale deosebite. Pentru 2009, plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului este de un miliard euro.

×
Subiecte în articol: casa economic