x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primăria Iaşilor şi-a prins urechile în sulf

Primăria Iaşilor şi-a prins urechile în sulf

de Dan Constantin    |    25 Iul 2011   •   21:00
Primăria Iaşilor şi-a prins urechile în sulf

Un ambitios program de modernizare a centralei de termoficare de la Hoboca – Iasi este sustinut cu importante fonduri europene si de la bugetul de stat. Instalatia de desulfurare este un prim si mare pas care ar permite, o data cu intrarea in functiune, producerea de energie mai curata, cu emisii reduse de bioxid de sulf si de praf.

Municipalitatea a organizat o licitatie pentru atribuirea contractului de achizitie publica privind instalatia de desulfurare de la CET2 Iasi, a carei procedura a inceput in ultima zi a anu­lui trecut prin publicarea anun­tului pe SEAP. Caietul de sarcini stabilea ca obligatie realizarea acestei instalatii in termen de 33 de luni, criteriul de alegere al ofertei fiind pretul cel mai mic. Au trecut de atunci mai bine de sase luni si lucrurile sunt ca la inceput, s-au intors in punctul zero al "concursului de frumusete". Ce s-a intamplat in cele doua sute de zile pierdute? La procedura electronica a licitatiei, in 14 martie 2011 au prezentat oferte patru consortii de firme, unele binecunoscute in domeniul energiei: Hamon Cottrell/Energomontaj/CONEST; Alstom Power Sweden/Alstom Infrastructure Romania/Romelectro; Andritz Energy&Environment; KC Cottrell/Confort Timisoara. Comisia de licitatie a trebuit sa cearna in primul rand aspectele tehnice ale ofertelor si verdictul specialistilor (doi experti din CET Iasi) a fost de eliminare a doua oferte. Astfel, au fost descalificate ofertele tehnice ale firmei Andritz Energy&Environment si consortiului KC Cottrell/Confort Timisoara. Apoi, comisia tehnica a ramas sa delibereze asupra ofertelor financiare depuse de cele doua consortii ramase in competitie: Alstrom/Romelectro si Hamon Cottrell/Energomontaj/Conest. Potrivit unor informatii din interiorul Primariei Iasi, consortiul Alstrom/Romelectro avea o oferta financiara mai buna cu circa 2,5 mi­lioane de euro fata de celalalt competitor "valid". Aceasta era suficient pentru a-l declara castigator al licitatiei, care, repetam, avea drept principal criteriu – pretul cel mai bun (mai mic, adica) pentru municipalitate. Numai ca… primarul Gheorghe Nechita, directorul general Mihai Chirica, directorul executiv Petru Tomorog, sefa biroului achizitii pu­blice Magdalena Popa si inspectoarea Roxana Andrioaie, toti functionari ai Municipalitatii – au decis ca nu banii conteaza.

Municipalitatea are de administrat in cadrul proiectului pentru rea­bilitarea sistemului de termoficare in mu­nicipiul Iasi in vederea con­for­ma­rii cu standardele de mediu nu mai putin de 253.279.177 lei, din care 50 la suta bani europeni asigurati pe Axa 3-POS Mediu. Instalatia de desulfurare este doar una dintre cele zece licitatii ale proiectului, dar ca va­loare reprezinta mai bine de o trei­me din banii pusi la dispozitie de gu­vern si UE. Diferenta dintre cele doua oferte financiare echivaleaza cu contributia proprie a municipalitatii Iasi la proiect asa incat pare cel putin surprinzatoare decizia comisiei de licitatie de a descalifica exact consortiul cu oferta cea mai ieftina – Alstom/Romelectro. In scriptele mi­nisteriale care evidentiaza situatia proiectelor majore de pe Axa 3-POS Mediu, licitatia pentru instalatia de desulfurare arata ca pana la 1 iulie 2011, contractul trebuia sa fie semnat, licitatia fiind incheiata. Dar, la Iasi, licitatia este departe de a fi incheiata.

Dupa verdictul care a nemultumit trei dintre participanti au fost depuse contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Decizia CNSC a venit repede – in 15 iulie au fost admise toate aceste trei con­testatii si a fost anulat raportul procedurii de evaluare urmand ca in termen de zece zile Primaria Iasi sa reevalueze toate ofertele, inclusiv pe cea declarata castigatoare, incepand cu etapa de verificare a indeplinirii criteriilor de calificare.

Asadar, punct si de la capat. Re­ti­nem insa ca expertii tehnici alesi de comisie au omis cateva puncte-cheie in analiza ofertelor. Astfel, surse din domeniul energiei nu inteleg de ce oferta Hamon/Energomontaj/Conest, aleasa castigatoare initial, nu continea date privind experiente re­levante pentru proiecte similare, sau ca este detinatorul unei tehnologii de desulfurare sau un drept la folosire a licentei, respectiv agrementul de functionare in Uniunea Europeana. Aceleasi documente lipseau si consortiului KC Cottrell/Confort potri­vit unor surse din interiorul comisiei de licitatie. In schimb, Alstom/Romelectro a fost descalificat pe motive desfiintate integral de Consiliul Na­tional de Solutionare a Contestatiilor.

Competitia pentru cele 20 de mi­lioane de euro – costul estimat al rea­lizarii instalatiei de desulfurare la CET2 Iasi continua. Pana in 29 iulie, comisia ar trebui sa solicite tuturor ofertantilor noi clarificari tehnice si comerciale. Primaria Iasi nu va mai putea inchide ochii la omisiunile din prima runda si nici sa gaseasca noduri in papura pentru a distorsiona realitati tehnice si economice evidente. Altfel, cineva urmeaza sa deschida punga, iar iesenii vor inghiti noxele sulfuroase inca multi ani.

×