x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul Ford oltenesc

Primul Ford oltenesc

de Mihai Gavrila    |    08 Sep 2009   •   00:00
Primul Ford oltenesc
Sursa foto: Murad Seze/Reuters

Agitaţie mare la Ford Craiova. Chiar în ziua Sfintei Mării Mici, adică astăzi prima maşină Ford asamblată în Bănie va ieşi pe poarta fabricii. Evenimentul se va desfăşura sub privirile atente ale oficialilor europeni şi americani de la Ford, dar şi ale prezidenţiabililor zilei: Băsescu, Geoană, Antonescu. Muncitorii din Craiova aşteaptă şi ei evenimentul, pentru că li s-a promis câte o primă de 500 de lei de persoană.



DUBIŢA OLTENEASCĂ
La aproape un an şi jumătate de când Ford a devenit proprietara fostei uzine Daweoo de la Craiova, a venit momentul ca prima maşină de fabricaţie autohtonă să iasă pe porţile uzinei. "De la 21 martie 2008, când Ford a primit oficial cheile fabricii, şi până acum, s-a lucrat în permanenţă la acest proiect. Nu se poate spune că au existat timpi morţi, chiar dacă producţia de piese pentru General Motors s-a încheiat de-abia în luna iunie a acestui an. De exemplu, angajaţii au participat până acum la nu mai puţin de 380 de cursuri de formare", ne-a explicat reprezentantul Ford, Nadia Crişan.

La Craiova, americanii au ales să producă noua generaţie Transit Connect, o utilitară de mici dimensiuni pe care Ford o produce din 2002.

TRADIŢIE RELUATĂ
Chiar dacă despre noua maşină se vorbeşte ca despre primul Ford românesc, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. În 1938, Ford a mai avut o fabrică deschisă în România, la Bucureşti. Acolo a fost produsă limuzina Ford V8, însă viaţa uzinei din Floreasca a fost una scurtă, din cauza izbucnirii celui de-al doilea război mondial.

Uzina de la Craiova s-a născut în 1976, în urma asocierii dintre statul român şi uzinele Citroën, iar primul Oltcit a fost produs în 1981. În 1994, pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de coreenii de la Daewoo, care au produs aici modelele Cielo, Nubira şi Matiz.

DENSITATE MARE DE PREŞEDINŢI
La evenimentul de astăzi vor participa John Fleming, CEO al Ford Europa, colegi din conducerea din Statele Unite ale Americii a companiei, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor româneşti. Printre invitaţii la acest eveniment se numără preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, dar şi prezidenţiabilii Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

Pentru cei 3.500 de angajaţi ai uzinei, nu acesta este însă lucrul cel mai important. Potrivit unor surse din interiorul companiei, după ce în ultima lună angaţii au depus multe eforturi pentru a schimba înfăţişarea uzinei, lansarea primului Ford "made in Craiova" le va aduce şi un plus la leafă: o primă de 500 de lei de persoană.


Încep cu o utilitară
Primul model care va fi realizat pe platforma fabricii de la Craiova este Ford Transit Connect, o maşină destinată micilor comercianţi. Automobilul se prezintă în două versiuni de caroserie, una cu un ampatament mai lung, iar alta cu unul mai scurt. În prima înfăţişare, Transit Connect dispune de un spaţiu de încărcare de 4,4 metri cubi şi poate transporta o greutate maximă de 900 kg, această variantă fiind prevăzută cu uşă glisantă pentru marfă în partea stângă şi acoperiş înalt. Versiunea mai scurtă poate primi la încărcare un volum de 3,4 metri cubi, cu o sarcină maximă de 825 kg. Transit Connect este pus în mişcare de o motorizare diesel de 1,8 litri Duratorq de 75, 90 şi 110 CP. În prezent, preţurile fără TVA pentru Transit Connect pleacă de la 12.020 de euro (ampatament scurt) şi 13.060 de euro (ampatament lung).
• Dragoş Stoica

×
Subiecte în articol: economic craiova ford lansare