x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prin noua legislaţie, se vor face licitaţii fără „dedicaţii” şi fără contestaţii

Prin noua legislaţie, se vor face licitaţii fără „dedicaţii” şi fără contestaţii

de Diana Scarlat    |    30 Oct 2015   •   08:38
Prin noua legislaţie, se vor face licitaţii fără „dedicaţii” şi fără contestaţii

Noua legislaţie care priveşte achiziţiile publice ar trebui să faciliteze accesul la fonduri europene, să elimine mare parte din corupţie şi să ne aducă infrastructură. Pachetul de legi a fost aprobat de Guvern săptămâna trecută şi va fi trimis în Parlament, pentru a fi votat în procedură de urgenţă. Se aşteaptă şi de această dată modificări ulterioare.

Un mare câştig, atât pentru participanţii la licitaţii, cât şi pentru beneiciari este înlocuirea criteriului “preţul cel mai scăzut” prin oferta cea mai eficientă. Noua lege ar trebui să vină în sprijinul mediului de afaceri, care aşteaptă o procedură simplificată pentru participarea la licitaţiile publice, dar şi în sprijinul autorităţilor, care aşteaptă să poată cheltui banii, prin investiţii absolut necesare. Schimbarea legislativă este obligatorie şi pentru a se apropia cât mai mult de realităţile europene acutale.

“România ar fi riscat oprirea banilor europeni fără această schimbare legislativă. Pachetul conţine patru legi privind achiziţiile, concesiunile, utilităţile şi contestaţiile. Chiar dacă vom fi nevoiţi să facem amendamente, toate modificările se vor păstra în acelaşi pachet unitar”, a explicat Teodorovici, joi, cu ocazia deubaterii pe marginea noii legi a achiziţiilor publice organizată de Intact Media Group la Palatul Parlamentului. Ministrul Finanţelor susţine şi nevoia de a se introduce o nouă poziţie de consilier sau expert în achiziţii. “Acesta va trebui să aibă un statut aparte, ca şi auditorii, pentru a fi protejat de lege faţă de orice ordin al superiorilor. Aceştia vor fi verificaţi, pentru a nu fi în conflict de interese”, a spus Teodorovici.

Nu doar legislaţia, ci şi resursa umană a provocat pierderi, atât din fonduri europene, cât şi din buget, prin blocarea achiziţiilor. “Intenţionăm să modificăm şi Legea 188, astfel încât persoanele care lucrează în domeniul achiziţiilor publice să dea rezultatele cele mai bune. Am dori ca toate autorităţile să acorde atenţie maximă perfecţionării personalului, care trebuie să fie bine pregătit, dar şi bine motivat financiar”, a explicat Secretarul de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman.

Pe lângă eliminarea criteriului “preţul cel mai scăzut” O altă noutate pe care o aduce legea achiziţiilor publice este parteneriatul inovativ, prin car se vor finanţa proiecte de cerecetare şi inovaţie. Şi în această privinţă trebuie să se clarifice criteriile de selecţie, deoarece nu se specifică foarte clar cum se stabileşte oportunitatea reprezentată de un proiect sau altul. Aceste aspecte vor fi clarificate prin normele de aplicare sau prin alte modificări ce vor fi făcute după adoptare.

“Dedicaţiile” şi contestaţiile ar trebui să fie eliminate sau măcar reduse cât mai mult, prin noul pachet legislativ. Procedura pentru contestaţii se schimbă, introducându-se obligativitatea medierii. Dacă se doreşte continuarea soluţionării, după mediere se va putea soluţiona orice contestaţie de către CNSC, gratuit, în cel mult 20 de zile. Apoi se poate merge la Curtea de Apel, dar taxele judiciare vor fi suportate de solicitant, a precizat preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Bogdan Lehel Lorand. De asemenea, contestaţiile se vor putea face înainte de licitaţie, cu privire la criteriile eliminatorii şi la condiţiile de participare, astfel încât să se poată elimina acele specificaţii care scot câştigător un anumit “client”, la licitaţiile “cu dedicaţie”.

Constructorii au în continuare probleme pe care legea achiziţiilor nu le rezolvă, în forma actuală. “Multe dintre sincopele pe care le avem sunt cauzate de incompetenţă. In legislaţia secundară şi terţiară trebuie să apară foarte multe modificări. CNADNR a anulat jumătate dintre licitaţii, se refac aceste licitaţii, dar oamenii din spatele firmelor care participă rămân aceiaşi, pentru că s-a creat o piaţă a terţilor susţinători, mulţi nefiind constructori în realitate”, a precizat, cu ocazia edzbaterii, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Acesta a subliniat nevoia de a se introduce o certificare a constructorilor înainte de participarea la licitaţii. Cristian Erbaşu a mai arătat că multe contracte au fost câştigate de firme care au prezentat o documentaţie perfectă, însă nu au avut resursa umană şi tehnologia necesare pentru implementarea proiectelor. “Această practică există şi blochează proiectele. Ei participă la licitaţii, deşi ştiu că nu pot face lucrarea, dar speră să poată lua o parte din bani, apoi să câştige şi alte lucrări, din care să acopere pagubele. Ofertele cele mai bune au fost făcute de tehnicieni care nu coboară niciodată în şantier. In acest fel se vor distruge toate lucrările, pentru că oamenii care le pot face nu vor mai participa la licitaţii”, a mai explicat Erbaşu.

Noile modificări legislative reprezintă o reformă a administraţiei publice. Pentru perioada 2014-2020 sunt alocate peste 33 de miliarde de euro fonduri europene. Fără această reformă, banii ar putea fi absorbiţi cu mare greutate”, a precizat Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, în cadrul aceluiaşi eveniment. “România trebuie să treacă de la bătălia pentru cifrele de absorbţie la creşterea calităţii proiectelor şi eficientizarea resurselor publice prin achiziţii”, a spus Nica, subliniind că prin transparenţă s-ar rezolva mare parte dintre problemele care au condus la pierderea banilor europeni sau la blocarea investiţiilor în România.

Noul pachet legislativ va fi votat de Parlament până la finalul lunii noiembrie. “Lucrăm deja la normele de aplicare, astfel încât să fie gata până în ianuarie 2016, cel târziu”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Roxana Mînzatu.


 

×