x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare sau lichidare

Privatizare sau lichidare

18 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va trebui sa vanda, pana la sfarsitul anului, circa 133 de societati de stat, in caz contrar acestea vor intra in lichidare voluntara.

English version
CATALIN BUDESCU

O data incheiata privatizarea societatilor de stat, AVAS se va transforma intr-o companie nationala, iar ulterior, in societate mixta (stat-privat) specializata in recuperarea creantelor. “Statul roman va detine pachetul majoritar de actiuni de 51%, iar restul de 49% vor reveni unei parti private“ a declarat ieri Mircea Ursache, presedintele AVAS. Presedintele institutiei crede ca societatile specializate in recuperarea creantelor sunt interesate sa participe la capitalul noii companii. El opteaza insa pentru varianta in care statul sa ramana actionar majoritar, cel mai probabil prin Ministerul Finantelor Publice. Prin aceasta transformare, noua companie va putea prelua o gama mai larga de creante, inclusiv cele de la bancile cu capital privat.

Nici o societate inapoi la stat

In ceea ce priveste postprivatizarea, Ursache sustine ca toate problemele care pot interveni in procesul de privatizare a unei societati, pana la transferul dreptului de proprietate asupra companiilor in cauza, vor reveni unui compartiment specializat din noua structura. Prin lege, toate veniturile realizate din privatizare sau postprivatizare sunt virate la bugetul statului. “Indiferent de ce se va intampla, nici o societate privatizata nu va mai reveni in portofoliul statului. Pentru aceste companii, statul nu va mai da un leu, nici macar pentru energia electrica“, a precizat Mircea Ursache. El a aratat ca noua legislatie permite transferul rapid al actiunilor societatilor pentru care se reziliaza contractele de privatizare catre alti investitori. Totodata, Ursache este sigur ca institutia pe care o conduce isi va indeplini cu succes rolul pentru care a fost infiintata, adica recuperarea sumei platite de stat pentru creantele de la Bancorex si Banca Agricola, in valoare totala de peste 800 milioane de dolari. Valoarea consolidata a creditelor neperformante preluate de AVAB la infiintare, in 1999, se ridicau la peste 4 miliarde de dolari.

Aro, in control

Mult mediatizata privatizare a producatorului de automobile 4x4, ARO Campulung, cu firma americana Crosslander, a ajuns si in atentia Curtii de Conturi. Institutia statului a demarat un amplu control asupra respectarii de catre AVAS a conditiilor de privatizare a societatii ARO Campulung, stabilite prin contractul semnat anul trecut de catre fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. “Un lucru este absolut sigur, AVAS nu va intra in scandalurile acelor investitori fata de privatizarea societatii ARO Campulung. Firma Crosslander va trebui sa plateasca in luna octombrie o noua rata din contractului de vanzare-cumparare al societatii, iar daca aceasta rata nu va fi platita, vom anula privatizarea societatii“, a sustinut presedintele AVAS.

Despagubiri

Firma americana Noble Ventures, fostul actionar majoritar al CS Resita, a majorat la 350 de milioane de dolari suma reprezentand despagubirile solicitate statului roman pentru rezilierea contractului de privatizare a combinatului siderurgic. Firma americana a actionat in instanta statul roman, acuzandu-l de expropriere si a solicitat initial la Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala despagubiri de aproximativ 200 milioane de dolari. (Catalin Budescu)

Ajutoare de stat de 3,1% din PIB

In cursul anului trecut, Consiliul Concurentei a acordat ajutoare de stat in valoare procentuala de 3,1% din PIB. Majoritatea ajutoarelor acordate de stat au fost pentru salvarea si restructurarea unor intreprinderi falimentare. “In 2001 am avut cel mai semnificativ procent acordat de stat pentru ajutoarele de stat, adica 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar 48%-49% din aceste ajutoare au mers catre salvarea unor societati comerciale de stat. In Uniunea Europeana, procentul ajutoarelor de stat acordate este de 1,5% din PIB, iar Romania face eforturi in prezent ca pana in 2007, anul aderarii tarii noastre la comunitatea europeana, procentul ajutoarelor de stat sa scada la un maximum de 2% din PIB“, a declarat Jozsef Nemenyi, consilier pe probleme de concurenta in cadrul Consiliului Concurentei.
×
Subiecte în articol: economic stat privatizare