x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizari dubioasePetrom: spionaj si tradare

Privatizari dubioasePetrom: spionaj si tradare

de Violeta Fotache    |    23 Noi 2006   •   00:00
Privatizari dubioasePetrom: spionaj si tradare

Procurorii DIICOT au inceput o ancheta privind mai multi demnitari si functionari publici cu atributii in domeniul privatizarii, suspectati de legaturi cu grupul de crima organizata si tradare in jurul bulgarului Stamen Stancev. Opt persoane au fost ieri acuzate oficial pentru infractiuni ce ating securitatea nationala.

Anchetatorii din structura centrala a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus ieri inceperea urmaririi penale fata Stamen Stancev, consultant international, Dorinel Mihai Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Mihai Radu Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului).

LISTA. Au mai fost acuzati oficial Mircea Calin Flore, reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara, Robert Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice a OPSPI, Mustafa Oral, vicepresedinte la Planetleasing, Susak Michal, consultant international, Vadim Benyatov Don, cosultant international. Potrivit Biroului de presa al Parchetului instantei supreme, toti cei opt sunt acuzati de savarsirea unor infractiuni ce aduc atingere securitatii nationale.

Verificarile au inceput din luna iunie 2006, cand "DIICOT a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stancev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania, grupare formata din mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii. Scopul gruparii era acela de a obtine, in afara cadrului oficial, date si documente de natura a periclita securitatea statului", se arata in comunicat.

ULTIMA ORA. Dorinel Mucea si Robert Neagoe vor fi scosi din consiliile de administratie (CA) si adunarile generale ale actionarilor (AGA) la companiile unde au fost desemnati ca reprezentanti ai statului, a anuntat ieri-seara Codrut Seres, ministrul Economiei. Mucea face parte din CA si AGA Petrom, iar Neagoe este reprezentant al statului in CA si AGA la Hidroelectrica si membru in CA al E.ON Gaz Romania. "Cei doi vor fi schimbati in cursul zilei de maine (n.r. - joi) din aceste consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor", a spus Seres. Aseara, tarziu, Stamen, Oral si Benyatov au primit interdictie de a parasi Bucurestiul, fiind acuzati de spionaj.

×
Subiecte în articol: economic