x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii locali, GRAV afectați de măsurile de austeritate. Viața românior continuă să se scumpească

Producătorii locali, GRAV afectați de măsurile de austeritate. Viața românior continuă să se scumpească

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   10:30
Producătorii locali, GRAV afectați de măsurile de austeritate. Viața românior continuă să se scumpească

Măsurile de austeritate afectează grav și producătorii locali. Aceștia spun că vor trebui să majoreze prețurile pentru a face față noilor taxe.

Ordonanţa austerităţii loveşte în producătorii locali | Oamenii spun că vor creşte preţurile

Dacă unii producători spun că vor crește costurile, alții spun că își vor închide afacerile de la 1 octombrie 2023. 

Între timp, guvernului nu pare să-i pese prea mult și recunosc faptul că noile modificări ar putea scumpi viața românilor. 

"Orice adiere de vânt ne destabilizează, adică ne poate arunca în prăpastie", spune un producător de produse tradiționale. 

"Având în vedere că se vor scumpi eticheta, borcanul, capacul, curentul, spuntem obligați și noi, producătorii, să scumpim puțin produsul. Este foarte greu, oamenii nu mai stau atât de bine financiar cum stăteau odată", afirmă un apicultor, la antena3CNN.

Legea se află în Parlament și prevede, printre altele, menținerea la 9% a TVA-ului la alimente dar nu și la produsele bio și tradiționale, care va ajunge de la 5% la 9%. 

Mai mult, angajații din agricultură vor trebui să plătească CASS de 10% din salariul de bază. 

În plus, angajații din agricultură ar urma să plătească o contribuție la CASS de 10% din salariul de bază.

Și Ministerul Agriculturii recunoaște că cei mai afectați vor fi consumatorii.

"Probabil se umblă și la adaosul comercial, probabil vor fi și măriri de prețuri, probabil vor fi rentabilizări. Fiecare își face calcule. Producătorul, la rândul lui, dacă vine cu un preț mare, piața nu înghite asemenea preț și atunci trebuie să te repoziționezi", a declarat Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Noile măsuri, care ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, fac referire și la reducerea veniturilor din agricultură și din sectorul alimentar.

Acestea vin în plină criză economică, inflație galopantă, scăderea nivelului de cumpărare al populației. Motivul se află în acoperirea deficitului bugetar, care în august 2023 a ajuns la 12 miliarde de euro. În mod firesc, ar trebui reduse cheltuielile publice, însă guvernul alege să pună jugul tot pe contribuabil. 

×
Subiecte în articol: producători scumpiri austeritate