x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii autohtoni scoşi din piaţă de importuri

Producătorii autohtoni scoşi din piaţă de importuri

de Adrian Stoica    |    02 Feb 2017   •   16:30

Piaţa laptelui şi cea a cărnii sunt inundate de importuri, principali furnizori fiind  Ungaria (23 %) şi Polonia (22 %). Potrivit rapoartelor Departamentului pentru Agricultură al guvernului Statelor Unite ale Americii (USDA) date publicităţii recent, după abandonarea de către UE a cotelor de producţie la lapte,  piaţa autohtonă a fost cucerită de importuri. Nici în ceea ce priveşte sectorul zootehnic nu stăm prea bine, singura excepţie fiind avicultura.

 

Conform statististicilor citate de raportul USDA importurile de lapte în primele opt luni ale anului 2015 au crescut cu 10% pentru ca, la finalul lunii octombrie din 2016, ele să fie cu 28 % mai mari, față de aceeași perioadă a anului precedent. Ungaria rămâne principalul furnizor, urmată de Polonia și Republica Cehă Această explozie a importurilor a fost generată de eliminarea cotelor de producţie la nivelul UE, iar producătorii autohtoni nu au putut face faţă concurenţei. În paralel, exporturile de lapte s-au redus în primele opt luni ale anului trecut cu 12%.

Reducerea TVA din iunie 2015 a fost un factor pozitiv care a dus la o creștere a consumului de produse lactate, dar cererea suplimentară a fost acoperită de importuri.

 

18% a fost creşterea importurilor de unt în  în primele opt luni ale anului 2016

Scad efectivele de porci

O situaţie delicată se înregistrează şi în sectorul zootehnic şi, cu precădere,  în sectorul de creştere a porcinelor. Numărul acestora a intrat pe un trend descendent începând cu anul 2010, scăderea  fiind de 8 % în ultimii cinci ani. Reproducerea porcinelor este relativ nedezvoltată în România, potrivit raportului, nivelul investiţiilor fiind cu mult mai mare decât investiţiile necesare pentru o operaţiune de îngrășare. Acesta este principalul motiv pentru care România este obligată să apeleze la importuri foarte mari de porci.

O ocupaţie tradiţională, în declin

În 2015, importurile de bovine vii au scăzut în mod semnificativ, dar anul trecut ele au revenit puternic. Ungaria este un furnizor major de bovine vii în România, urmată de Germania şi Lituania.  Raportul mai atrage atenţia că  lipsa unei îmbunătățiri a gestionării şi hrănirii efectivelor împiedică fermierii să fie competitivi pe piețele externe de carne de vită. În aceste condiţii ei s-au orientat spre exportul de bovine vii. În prima jumătate a anului 2016, exporturile au fost în creștere cu 14 %, iar perspectivele pentru deschiderea de noi piețe, cum ar fi Turcia, vor ridica procentul datelor finale, se mai arată în raport.

Lucrurile stau mai bine în sectorul avicol. Creşterea cererii şi a competitivității costurilor, dar şi prețurile acceptabile de hrănire, au stimulat fermele de păsări pentru continua dezvoltare.

×