Producătorii agricoli solicită reducerea TVA la legume şi fructe la 7%-9%, faţă de nivelul actual, de 19%. Din cauza secetei care a distrus producţia, oferta de legume şi fructe este redusă, iar preţurile au explodat, ajungănd ca faţă de 2006 să fie de 4-5 ori mai mari la varză şi de trei ori la roşii, castraveţi, ceapă şi ardei, a declarat ieri Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv. 85% din producţie este asigurată de mici producători iar majoritatea fac evaziune fiscală. O reducere a TVA la 7%-9% i-ar determina insă pe aceştia să intre in legalitate, in condiţiile in care ar putea deconta o parte din cheltuieli, a spus Tănase.
PĂINE. Şi brutarii susţin reducerea TVA. "Nu milităm pentru scăderea TVA ca să reducem preţul la păine, ci pentru evitarea evaziunii fiscale", a declarat ieri Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Seceta a determinat deja scumpirea păinii, iar conservele de legume şi fructe s-ar putea sumpi şi ele cu 30%-50%.