Numarul producatorilor inregistrati in agricultura ecologica in primele sase luni ale anului a crescut cu 10.350, ajungand la 20.350. "Daca in 2011 am inregistrat o crestere de trei ori a numarului de operatori inregistrati in agricultura ecologica, in 2012, numarul acestora s-a dublat fata de anul trecut. Din comunicarile directiilor agricole avem la 31 mai un numar de 20.350 de operatori inregistrati in agricultura ecologica, fata de aproximativ 10.000 in anul 2011", a declarat Daniela Rebega, consilier in compartimentul de agricultura ecologica din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
In ceea ce priveste suprafetele cultivate in sistem ecologic, Rebega a precizat ca deocamdata nu au fost culese toate datele din teritoriu, insa s-ar putea inregistra o crestere comparativ cu anul precedent. "In 2011 s-a inregistrat o crestere cu 15% a suprafetelor cultivate in sistem ecologic, de la 260.000 de hectare in 2010 la 300.000 de hectare anul trecut, aproximativ 2% din totalul suprafetei agricole a Romaniei", a spus consilierul MADR.
Sprijin financiar
Rebega este de parere ca numarul operatorilor care s-au orientat spre agricultura ecologica inregistreaza cresteri semnificative datorita sprijinului financiar pe care il pot primi. "De exemplu, la culturile de camp pentru un hectar certificat in sistem ecologic, producatorii pot primi 162 de euro, iar plata pe exploatatie porneste de la 1.500 de euro si ajunge pana la 3.500 de euro, in functie de culturi", a explicat consilierul MADR. Producatorii pot primi un sprijin financiar pentru perioada de conversie, respectiv o plata pe exploatatie, precum si un sprijin pentru suprafetele certificate prin pachetele de agromediu destinate agriculturii ecologice, sub forma unei plati pe hectar in functie de cultura.
In opinia europarlamentarului Daciana Sarbu, principalele probleme in sectorul agriculturii ecologice sunt legate de lipsa banilor pentru promovarea produselor. Sarbu a subliniat ca Romania poate inca sa ofere produse bio si traditionale, cu un gust adevarat, recunoscute la ora actuala in toata Europa.
"Romania este un colt de Rai pe care nu prea il mai intalnesti in Europa si poate sa ofere produse cu un gust adevarat, produse bio si traditionale, recunoscute de europeni", a spus Daciana Sarbu.
Potrivit datelor MADR, din numarul total de operatori inregistrati la nivelul anului 2011 – 10.253 – 96% erau producatori agricoli, 2% comercianti, 1% procesatori si 1% alti operatori cu activitati mixte.
Produsele eco ar promova Romania mai bine decat "frunza"
Europarlamentarul Daciana Sarbu este de parere ca Romania ar putea face un brand de tara din produsele ecologice romanesti. "Ar trebui sa acordam facilitati pentru producatorii de produse ecologice pentru a putea intra pe piata, mai ales daca vrem sa facem un brand de tara din acest sector. Decat sa promovam turismul, mai bine promovam produsele traditionale si ecologice, pentru ca aici nu avem concurenta. Avem acest mare avantaj ca inca produc acei mici producatori traditionali. Consider ca acestia trebuie sa aiba avantaje, pentru ca altfel nu au curaj sa proceseze si sa puna pe piata un produs finit", a precizat Daciana Sarbu.