x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoza - Leul musca din euro si in 2006

Prognoza - Leul musca din euro si in 2006

de Adrian Mihai    |    06 Ian 2006   •   00:00
Prognoza - Leul musca din euro si in 2006

La fel ca si in 2005, anul acesta, principalul eveniment care va influenta piata valutara va fi liberalizarea contului de capital. Aprecierea nominala asteptata este de 6,5%. Cel mai mare impact este preconizat in primele trei-patru luni ale anului.

Evenimentul major care a influentat piata valutara anul trecut a fost accesul nerezidentilor la depozitele in lei. Intrarea valutei a dus la intarirea leului si la cumparari masive din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru a nu lasa moneda romaneasca sa se aprecieze prea mult. In aceste conditii, in 2005, leul s-a intarit cu 6,5% fata de euro si s-a depreciat cu 6,5% fata de dolarul american. Si in 2006, piata valutara va fi influentata de liberalizarea contului de capital. De la 1 ianuarie, nerezidentii pot cumpara titluri de stat.

Unii analisti apreciaza ca impactul operatiunii nu va fi unul mare deoarece aceasta se efectua si inainte de liberalizarea propriu-zisa, pe cai ocolite. Totusi, este de retinut ca si anul trecut s-a remarcat o crestere a intrarilor de valuta dupa liberalizare. Prima emisiune de certificate de trezorerie este programata de Ministerul Finantelor pentru data de 13 februarie, iar prima emisiune de obligatiuni va avea loc pe 6 aprilie.

FLUXURI COMERCIALE. Mihai Ion, presedinte al Raiffeisen Asset Management, considera ca fata de anul 2005, cand evolutia cursului valutar a fost data primordial de fluxurile financiare, anul 2006 va marca, cel mai probabil, o rebalansare a factorilor de influenta asupra cursului, in sensul in care fluxurile comerciale vor castiga o importanta ceva mai ridicata. Astfel, deficitul comercial se va mentine la cote inalte si va actiona in sensul deprecierii leului, in vreme ce influxurile de capital speculative si imprumuturile externe private se vor atenua, insa componenta de investitii straine directe va fi mai importanta, factorii financiari mentionati actionand in sensul aprecierii leului. "Efectul cumulat va fi, conform asteptarilor noastre, de apreciere in termeni reali a leului sau chiar o usoara apreciere nominala, insa sub cea inregistrata in 2005, evolutia estimata situandu-se undeva in intervalul 3,4-3,7 lei pentru 1 euro pe parcursul anului 2006", apreciaza Mihai Ion. Eventualitatea unei deprecieri bruste este exclusa, tinand seama de rezervele valutare detinute de BNR, care ar putea fi folosite pentru a contracara o tendinta puternica de depreciere si a mentine nivelul preturilor sub control, considera el.

RITM ACCELERAT. "Acceptand ipoteza conform careia in 2006 vom inregistra intrari nete de capital in economie ca efect al cresterii gradului de deschidere a economiei, se poate asuma ca in acest an am putea avea o apreciere nominala a leului fata de euro, de circa 6,5% cu o variatie de +/ - 1%", considera analistul financiar Florian Libocor. Acesta asteapta cea mai ampla miscare a cursului in primele trei-patru luni ale anului.

CRESTERE
Bogdan Podoleanu, presedinte al Wise Invest, apreciaza miscarea BNR de a avea un euro mai puternic la sfarsit de an ca fiind extrem de inteligenta, pe de o parte, pentru ca a fost o perioada bogata in achizitii din import, iar pe de alta parte, pentru ca BNR si-a diminuat astfel pierderile cauzate de deprecierea euro. Chiar daca scriptice, acestea pot afecta sustinerea publica. Presiunea pe curs va fi imensa in continuare, iar aprecierea a fost doar una conjuncturala. Vin banii din privatizari, iar sumele trimise de romanii din strainatate vor mai continua sa creasca timp de trei-patru ani, in timp ce valoarea investitiilor straine este in permanenta crestere. Toate aceste intrari vor apasa pe moneda europeana. In plus, pentru tintirea inflatiei, BNR are inca nevoie de aprecierea leului. Podoleanu considera ca este posibil ca in trei-patru luni sa revenim la un curs de 3,4 lei pentru un euro si sa incheiem anul cu acest curs, chiar daca pe parcurs variatia poate sa fie mai mare.
×
Subiecte în articol: economic