x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul "Prima Casă" va dura patru ani

Programul "Prima Casă" va dura patru ani

26 Mai 2009   •   00:00

Programul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani şi prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinţe.



"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia Română a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem în vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani (...). Pentru primul an avem în plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel încât în patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe", a afirmat a declarat, azi ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă.

El a adăugat că succesul programului depinde de dobânzile la credite. "Proiectul poate să aibă succes în condiţiile în care băncile vor accepta dobânzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator în economie", a spus Niţă.

Prorgamul "Prima Casă" a fost aprobat, prin Memorandum, de Executiv şi constă în garantarea, de către stat a 80% din valoarea creditului ipotecar contractat pentru achiziţionarea primei locuinţe. Valoarea împrumutului nu trebuie să depăşească 60.000 de euro. De garanţia statului vor putea beneficia cei care nu au luat până acum un credit ipotecar şi care nu au avut niciodată o casă proprietate personală. Programul va fi operaţional în maximum 60 de zile, anunţa săptămâna trecută premierul Emil Boc.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premier pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.

×
Subiecte în articol: economic