
Gheorghe Muşa are solarii care se întind pe mai mult de 5.000 de metri pătraţi. De 5ani se înscrie în Programul de suvbenţii pentru roşii, dar abia acum crede că banii îi vofi suficienți.
"7.500 de euro ar fi un mare avantaj. Mi-aş permite să îmi iau o centrală cu peleţi. Fiind temperaturile acestea scăzute, de minus 16, 17 grade, a trebuit să stau aici, să bag la foc", spune Gheorghe Muşa, legumicultor, pentru observatornews.ro.
Condiție pentru primirea subvenției
Din cei 5.000 de metri pătraţi, pe aproape jumătate din suprafaţă va planta roşii, iar pe 3.000 - ardei, gogoşari, castraveţi, fasole, salată, spanac sau ceapă verde.
Ministerul Agriculturii speră că toţi fermierii care primesc subvenţii vor diversifica producţia şi că nu va mai fi nevoie de importuri masive.
"Suprafaţa cultivată cu legume, în spaţii protejate şi câmp, nu depăşeşte 50.000 de hectare. Vorbesc de legumele care sunt pentru comercializare. Este foarte puţin, la necesarul de consum", spune Vlad Gheorghe, organizaţia producătorilor de legume şi fructe.
Cumpărătorii consideră mari preţurile legumelor româneşti, dar spun că le preferă în locul celor din străinătate.
"Ceapă..cam 3,5 lei, ultima dată când am cumpărat ceapa verde. La ridichi vreo 3,5 lei. Salata tot cam aşa. În jur de 4 lei".

"Având în vedere seceta şi lipsa zăpezii, nu putem să comentăm. Că şi dumnealor muncesc. Într-adevăr sunt mari", spun cumpărătorii.
"Anul trecut a fost undeva la 37 de lei, acuma probabil va fi undeva la 40 de lei pe kilogram", spune Mircea Tatu, legumicultor.
Tomatele se află în top 10 produse care au adus României deficit în 2024. În perioada ianuarie - noiembrie 2024, am importat aproape 400 de camioane în fiecare lună, în valoare de 148 de milioane de euro, deşi statul a acordat subvenţii de aproape 2 miliarde de lei pentru creşterea producţiei, potrivit observatornews.ro.