x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect. Norme noi pentru statiunile turistice

Proiect. Norme noi pentru statiunile turistice

de Diana Rucinschi    |    01 Aug 2008   •   00:00

Statiunile turistice din Romania s-ar putea sa beneficieze in scurt timp de noi criterii si norme de atestare. Astfel, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a elaborat un proiect de hotarire de guvern care vizeaza  modificarea normelor de clasificare a statiunilor.



Staţiunile turistice din România s-ar putea să beneficieze în scurt timp de noi criterii şi norme de atestare. Astfel, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale a elaborat un proiect de hotărîre de guvern care vizează  modificarea normelor de clasificare a staţiunilor. Proiectul de act normativ era programat pentru dezbatere în şedinţa de guvern de miercuri, dar, ca urmare a reprogramării acesteia şi pe fondul inundaţiilor, discutarea sa a fost amînată.Potrivit unor surse guvernamentale, dacă vineri se va mai ţine o şedinţă de guvern, hotărîrea va intra pe ordinea de zi, iar dacă va fi aprobată va înlocui HG 867/2006 care reglementează în prezent normele de atestare a staţiunilor. În România sunt atestate în prezent 37 de staţiuni turistice de interes naţional şi 46 de interes local.

CONDIŢII. Pentru a fi atestată ca staţiune turistică de interes naţional sau local, conform proiectului de act normativ, o localitate trebuie să dispună de resurse naturale şi antropice şi să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, există o serie de condiţii obligatorii şi altele suplimentare. Printre condiţiile obligatorii se număra amplasarea într-un mediu natural fără factori poluanţi, existenţa de studii care să ateste calităţile elementelor de cură (cum ar fi apele minerale, nămolul, lacurile terapeutice etc), a drumurilor rutiere modernizate şi semnalizate, a apei curente, canalizării, electricităţii, punctelor farmaceutice şi prim ajutor, dar şi a serviciilor de salvamar pentru staţiunile de pe litoral şi a celor de salvamont pentru staţiunile montane. Criteriile suplimentare au în vedere, spre exemplu, existenţa sălilor de spectacole, a băncilor, a parcurilor, fiecare dintre aceste elemente fiind punctate. Punctajul minim pentru atestarea ca statiune de interes national este de 135 puncte  iar ca statiune de interes local – 90 puncte.

PROCEDURA. Atestarea se va face de către Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, şi se aprobă prin hotărîre a Guvernului. Autorităţile locale care au în administrare staţiuni turistice vor trebui să depună, în termen de 60 de zile de la intratarea în vigoare a HG-ului, fişa staţiunii turistice. Nedepunerea ei la timp va atrage retragerea statutului de staţiune turistică.  

×
Subiecte în articol: economic