x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect - Pensii private fara asigurari

Proiect - Pensii private fara asigurari

de Iohanna Onaca Purdea    |    16 Iun 2005   •   00:00
Proiect - Pensii private fara asigurari

Proiectul de lege privind pensiile facultative nu include si politele de asigurare oferite de companiile de profil.

Proiectul de lege privind pensiile facultative, creat pentru a inlocui Legea pensiilor ocupationale, nu include si politele de asigurare oferite de companiile de profil.

Construirea sistemului de pensii facultative (pilonul III) trebuie sa porneasca de la piata existenta, in special pe piata asigurarilor de viata, care ofera deja produse destinate economisirii pentru pensionare. Actuala forma a proiectului de lege privind pensiile facultative este criticata de firmele de asigurari, care acuza neintegrarea politelor de asigurare existente in aceasta categorie, mentinerea birocratiei si garantiile solicitate administratorilor de fonduri de pensii. "S-a creat deja o piata in care exista asigurati, exista participanti, companiile de asigurari ofera astfel de produse. Pilonul trei trebuie sa fie construit pe societatile si institutiile care exista deja", a declarat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) la conferinta "Proiectul legii pensiilor facultative - primul pas in reglementarea pensiilor private in Romania?". Potrivit lui Moldovan, un contract oferit de o companie de asigurare de viata sau un produs oferit de o societate de administrare a investitiilor ar putea fi clasificat drept pensie suplimentara daca indeplineste, cumulat, trei conditii: o perioada de contribuire de 90 de luni, retragerea sumelor acumulate dupa varsta legala de pensionare si sub forma unor plati periodice (anuitati).

STIMULENTE. Reprezentantul APAPR propune ca toate produsele clasificate drept produse de economisire pentru pensionare sa fie incadrate in aceeasi categorie ca si pensiile facultative si sa beneficieze de acelasi tratament fiscal.

"Sistemul public de pensii nu face fata datorita demografiei, iar singura solutie este economisirea pe termen lung pentru pensie. Statul trebuie sa incurajeze populatia sa economiseasca, fie obligand-o, prin pilonul doi, fie creand niste facilitati fiscale, prin pilonul trei, facultativ", a mai spus Moldovan.

In opinia sa, deducerile fiscale prevazute in proiectul de lege privind pensiile facultative, respectiv echivalentul in lei a 800 de euro anual, sunt reduse si restrang semnificativ dimensiunile pietei. Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, a afirmat ca se asteapta ca, dupa intrarea in vigoare a proiectului de lege privind pensiile facultative, prevazuta la 1 ianuarie 2006, numarul celor care vor contribui la acest sistem de pensii sa se situeze intre 600.000 si un milion. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va fi functionala la sfarsitul acestui an, intrucat conducerea institutiei va fi aprobata de Parlament abia in sesiunea de toamna.

×
Subiecte în articol: economic pensii facultative