x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anul acesta ar putea fi puse în funcţiune proiecte eoliene şi solare de 2.424 MW

Anul acesta ar putea fi puse în funcţiune proiecte eoliene şi solare de 2.424 MW

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2025   •   06:40
Anul acesta ar putea fi puse în funcţiune proiecte eoliene şi solare de 2.424 MW

Anul acesta ar putea fi puse în funcţiune proiecte eoliene şi solare de 2.424 MW, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), furnizate recent către ZF.

Anul acesta ar putea fi puse în funcţiune proiecte eoliene şi solare de 2.424 MW, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE), furnizate recent către ZF. Acest nivel este cel mai mare de până acum, chiar şi raportat la punerile în func­ţiu­ne anuale din perioada 2009-2014, atunci când România a trecut prin primul ei val de ener­gie verde la finalul căruia a rămas cu circa 1.400 MW în proiecte de energie solară şi circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană.

Potrivit informaţiilor transmise de ANRE la solicitarea ZF, la înce­pu­tul lunii octombrie, 2024, pe plan lo­cal erau 1.153 de proiecte cu avize tehnice de racordare în ter­men de valabilitate, cu o putere uriaşă: 52.778 MW. Dacă o primă privire la numărul pro­iectelor care au ATR ar putea oferi o ima­gine idilică asupra pieţei de energie, în rea­litate proiectele care contează şi care au mari şanse să devină realitate sunt cele care au ajuns în etape avansate de avizare. Astfel, po­trivit infor­ma­ţiilor transmise de ANRE, la în­ceputul lunii octom­brie 108 proiecte de ener­gie verde, cu o putere mai mare de 1 MW, aveau contrac­tele de racordare înche­iate, autorizaţiile de construire obţinute şi au­to­rizaţiile de înfiinţare emise de ANRE. În total, aceste proiecte au o capacitate totală de 4.168 MW. Mai departe, tot datele ANRE arată că, din aceste proiecte, pentru anul acesta sunt estimate puneri în funcţiune de 2.424 MW de proiecte de energie eoliană şi solară, investiţii cu un grad destul de ridicat de implementare. În această capacitate nu intră şi cea care ar urma să fie pusă în funcţiune de prosumatori.

“Fondurile puse la dispoziţia consumatorilor pentru montarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde şi PNRR sunt acoperitoare pentru cca. 128.000 de prosumatori în anul 2025. Astfel numărul total al prosumatorilor ar ajunge la cca 300.000 prosumatori cu o putere instalata de cca 2.900 MW”, estimează Asociaţia Energie Inteligentă. În acest moment, prosumatorii au ajuns la o capacitate de 2.100 MW şi aunt cel mai puternic investitor în domeniul energetic naţional.

Potrivit informaţiilor din raportul anual pe 2023 publicat de ANRE, energia eoliană a reprezentat 14% din producţia de energie la nivel local şi a fost a patra cea mai mare forţă din sistemul energetic naţional, înaintea cărbunilor. Energia solară a avut o contribuţie de sub 2% în producţia de energie la nivel naţional.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eoliene panouri solare