x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PROVOCARE 2009/Depozitele trebuie garantate integral

PROVOCARE 2009/Depozitele trebuie garantate integral

de Daniela Ivan    |    10 Dec 2008   •   00:00

România ar trebui să garanteze integral depozitele bancare dacă doreşte să atragă banii românilor, necesari pentru continuarea creditării. Ca măsură de prudenţă, unele bănci vor finanţa cel mult 50% din proiectul unei companii, faţă de 80% acum.

40% din valoarea depozitelor e deţinută de 0,8% din clienţii băncilor, spune Dănilă
Foto: Cristian Nistor/Agerpres

Lichiditatea din sistemul bancar va fi din ce în ce mai redusă în 2009, iar băncile sunt obligate să adune rezerve de pe piaţa locală pentru a da credite. Pe de altă parte, instituţiile bancare vor fi nevoite să-şi testeze capacităţile de administrare a riscurilor, chiar dacă nu sunt tocmai pregătite pentru a face faţă acestei provocări.

GARANTAREA DEPOZITELOR
Băncile încercă să-şi acopere o parte din lipsa de lichiditate generată de reducerea fondurilor de la băncile mamă prin atragerea economiilor de la populaţie, însă guvernul ar trebui să garanteze integral depozitele dacă doreşte să prevină plecarea unor fonduri importante din depozitele bancare, a declarat Nicolae Dănilă, fostul preşedinte al BCR. “Sunt ţări care au lansat proiecte de garantare în totalitate şi foarte multe resurse s-au mişcat deja din statele limitrofe. Din totalul depozitelor populaţiei, cam 0,8% deţin mai mult de 40% din valoarea depozitelor. Trebuie să le dăm atenţie, altfel vor zbura”, a explicat Dănilă. Problema este că băncile se străduiesc să adune bani de la populaţie şi se bat în oferte din ce în ce mai tentante, însă românii care au bani nu riscă să-i ţină la băncile din România, tocmai pentru că economiile lor nu sunt garantate sută la sută. “Trebuie spus că aproape la toate băncile locale resursele în euro sunt ţinute acum la băncile din străinătate, adică la băncile-mamă”, a mai spus fostul preşedinte BCR. El crede că în perioada următoare BNR, împreună cu guvernul, va trebui să asigure funcţionarea adecvată a pieţei interbancare şi creditarea economiei reale. Guvernul a aprobat în octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro începând din 15 octombrie, pentru minimum un an. Însă, există state europene, precum Germania, Irlanda şi Danemarca, care au anunţat că vor garanta integral depozitele constituite la bănci.

MAREA PROVOCARE
Băncile se vor concentra, anul viitor, în special pe clienţii existenţi, însă aceştia vor fi segmentaţi mai clar, din punct de vedere al riscurilor, a declarat Gabriel Jeflea, director Reţea Corporate în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. “Este o provocare teribilă pentru că, numai pentru acest lucru băncile nu au fost pregătite”, a afirmat Jeflea. El a arătat că instituţiile de credit vor fi nevoite să monitorizeze mai strict portofoliul de împrumuturi, să identifice sectoarele economice afectate de criză, dar şi să aibă un dialog mai eficient şi direct cu clienţii. Pe de altă parte, firmele care vor finanţare trebuie să contribuie la capitalul necesar unui proiect cu 40%-50% din valoarea acestuia, în creştere de la un nivel anterior 10%-20%. “Când banca finanţa 80% din afacere o făcea pe fondul unei creşteri de piaţă. În momentul în care nimeni nu poate să prognozeze încotro se îndreaptă piaţa, trebuie să ne asumăm riscurile împreună cu clientul”, a afirmat oficialul UniCredit Ţiriac Bank.

×
Subiecte în articol: economic băncile