Euforia câştigării alegerilor trebuie să se risipească cât mai repede. Principala grijă a PSD trebuie să devină adoptarea bugetului într-un termen cât mai scurt, mulat după programul său economic. Misiunea nu este deloc uşoară pentru că reducerile de taxe şi impozite promise de PSD se vor suprapune peste reducerile care vor fi operate de la 1 ianuarie, conform Codului fiscal.
Reducerea TVA de la 20 la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi/litrul de carburant şi a taxei pe construcţii speciale (mai cunoscută sub denumirea de taxa de stâlp) vor avea un impact semnificativ asupra bugetului, în condiţiile în care tot de la 1 ianuarie vor fi majorate pensiile. Riscul cel mai mare pentru România anul viitor este să rateze ţinta de deficit bugetar care ar trebui să fie sub 3% din PIB. Numai reducerile fiscale operate de Codul fiscal ar duce deficitul bugetar la 3,6-3,7 din PIB avertizează FMI Comisia Europeană. Întrebarea este ce jonglerii va face PSD pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Programul economic al PSD, pe care Liviu Dragnea a promis că-l va aplica, probabil chiar din poziţia de premier, conţine mari reduceri de taxe. S-a promis zero impozite pe salariile, pensiile și veniturile din activități independente sub 2.000 lei brut lunar și 10% dacă depășesc acest prag, contribuții de asigurări cu 4 % mai mici, zero la sută impozite pe dividende, impozit de 1% pentru microîntreprinderi. În ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată, aceasta ar urma să se reducă nu la 19% ci la 18%.
Reduceri şi la contribuţiile sociale
O altă promisiune pe care PSD va trebui să o onoreze este şi reducere contribuțiilor de asigurări, ele urmând să scadă cumulat pentru angajați şi angajatori de la 39,25% la 35%. Contribuțiile sociale ar ajunge la 25% (cumulat angajat și angajator), cele de sănătate la 10% (cumulat), iar contribuțiile pentru șomaj, concedii medicale, creanțe salariale, fond de accidente (cumulate toate cele patru tipuri înseamnă circa 2,25%) vor fi anulate. Celor cu activităţi independente, PSD le promite că nu vor mai plăti contribuția de pensie decât la fonduri private sau case proprii, iar contribuția de sănătate va fi plătită doar o dată la valoarea salariului minim.
Guvernul PSD va reveni la formula de calcul a accizelor în funcție de cursul euro-leu din luna octombrie a fiecărui an și eliminarea taxelor locale pentru terenuri agricole și autovehicule sub 1.600 cmc.
PSD estimează că reducerile de taxe şi impozite, precum şi majorările de pensii şi salarii vor duce la creşterea cheltuielilor bugetare cu 90 de miliarde de lei în 2017, în condiţiile în care anul acesta au fost de 252 de miliarde de lei.